Norsk Luthersk Mission får ny midlertidig generalsekretær

Øyvind Aasland. Foto: Stein Gudvangen, KPK.

Generalsekretær Øyvind Åsland nævner ”krævende samarbejdsforhold med hovedstyret” som grunden til, at han stoppede som generalsekretær den 15. maj. Den 71-årige Birger Helland overtager posten som midlertidig afløser, skriver Kristelig Pressekontor.

Den 51-årige Åsland startede som generalsekretær i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) den 1. september 2010 og har ledet organisationen gennem nogle stormfulde år med adskillig intern kritik både mod organisationens centrale daglige ledelse og hovedbestyrelsen.

Selv udtrykker Øyvind Åsland i en pressemeddelelse, at det ikke er unaturligt at stoppe som generalsekretær efter tolv år.

– Det er noget, jeg har tænkt på over tid, og det sker uafhængigt af uroen, ikke mindst i medierne, knyttet til vores organisation det sidste halvandet år. Skiftet har heller ikke sammenhæng med de varslingssager, som har præget organisationen siden august 2020, siger Åsland i pressemeddelelsen.

Birger Helland. Foto: Ove Eikje

Hovedbestyrelsesformand Raymond Bjuland understreger ligesom Øyvind Åsland selv, at det ikke ligger nogen specifikke hændelser bag afgangen. Der er ikke tale om krænkelser, økonomisk misligholdelse eller andre alvorlige forhold, fastslås det.

I en kortfattet pressemeddelelse oplyser hovedstyret i NLM, at Birger Helland fra Rogaland skal fungere som generalsekretær i Misjonssambandet, indtil en permanent generalsekretær er ansat. Den nye, midlertidige generalsekretær har arbejdet i NLM gennem hele sit arbejdsliv, blandt andet som økonomileder og assisterende generalsekretær.