Kirkeledere i åbent brev: ’Drop den umoralske Rwanda-plan!’

Ærkebiskopperne Stephen Cottrell og Justin Welby er medunderskrivere af et åbent brev, som kalder Rwanda-planen en skam for UK. Foto: Church of England

Lederne i Church of England har i skarpe vendinger opfordret den britiske regering til at droppe sin plan om at sende afviste asylansøgere til Rwanda.

I et åbent brev, som blev bragt i avisen The Times, har ærkebiskopperne fra Canterbury og York foruden 20 andre biskopper fordømt den nye politik som ”umoralsk” og sagt, at den bringer skam om Storbritannien, skriver Christian Today. Der har været mange retslige høringer og protester forud for den planlagte deportering af de første asylsøgere til Rwanda, der ifølge planen skulle finde sted den 14. juni.

Appelsager blev afvist, fordi højesteret havde godkendt sagen. Regeringen hævder, at deporteringen er nødvendig for at hindre menneskesmuglere i at profitere på transport af flygtninge over Den engelske Kanal i små både.

“Uanset om det første deportationsfly til Rwanda forlader Storbritannien i dag eller ej, er denne politik en skam for os som nation,” skrev kirkelederne tirsdag morgen. ”Denne skam er vores, fordi vor kristne arv burde inspirere os til at behandle asylansøgere på en barmhjertig, fair og retfærdig måde, som vi har gjort det i århundreder,” hedder det i brevet.

Ærkebiskoppen af Canterbury, Justin Welby, talte offentligt imod Rwanda-planen i sin påskeprædiken, hvor han sagde, at den ”rejser alvorlige, etiske spørgsmål” og er ”i modsætning til Guds væsen”.

Efterfølgende blev Justin Welby stærkt kritiseret af regeringen, og kritikere mente, at han burde afholde sig fra at tale om politik. Senere har ærkebiskoppen dog fastholdt sin kritik af udlændingepolitikken med den tilføjelse, at det ville være ”krysteragtigt” ikke at gøre det.
En talsmand for den britiske regering fastholder, at Rwanda er et ”fuldstændig trygt og sikkert land” for asylansøgerne.

I 11. time endte det dog med, at flyvningen til Rwanda blev aflyst, fordi Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol mener, at det ikke er lovligt. Domstolen vurderer, at det på grund af sundheds- og menneskerettighedsforhold i Rwanda ikke er lovligt at flyve asylansøgerne til det lille land i det centrale Afrika. Også FN har udtrykt bekymring over planerne.

FN advarede sidst i april i år den danske stat mod at gennemføre planerne om at lave et modtagecenter i Rwanda.


Artiklen fortsætter efter annoncen: