Uvejr tvang Knesset-medlem ind i dansk kirke

Den årlige festival for jødisk kultur var anledningen til Alon Tals besøg i København.

Israels ambassadør, David Akov, kultur- og kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen og Knesset-medlem Alon Tal fra Israel. Gæsterne ved den jødiske kulturfestival søgte tilflugt i Trinitatis Kirke, der under krigen opbevarede Torah-rullerne fra synagogen i Krystalgade. Foto: Facebook

Da Knesset-medlem og formand Alon Tal fra Den parlamentariske venskabsforening Israel–Danmark deltog i åbningen af den årlige festival for jødisk kultur i København, blev de overrasket af skybrud og lynnedslag. Men det var sandsynligvis ikke nogen tilfældighed, at de måtte flygte ind i Trinitatis Kirke den første juni.

– Vi følte venskabsånden i lokalsamfundet, da et skybrud og hagl pludselig ramte omkring 500 deltagere. Uden tøven åbnede folk i den nærliggende kirke dørene. Vi fandt alle tilflugt i den. Det viser sig, at ved en tilfældighed (der sandsynligvis alligevel ikke var en tilfældighed!) havde netop denne kirke tidligere hjulpet synagogen. I de sidste år af Anden Verdenskrig havde Trinitatis Kirke nemlig gemt Torah-rullerne fra Den Store Synagoge i København, mens det jødiske samfund blev tvunget til at flygte, skrev Alon Tal fra partiet ”Blåt og Hvidt”.

Skrev om Danmarks hjælp til jøderne

På sin hebraiske Facebook fortalte Alon Tal også sine israelske læsere om Danmarks heroiske indsats for knap 80 år siden, da modige danskere med fare for eget liv hjalp jøderne med at flygte fra nazisterne i både over til Sverige.

– Kong Christians engagement til fordel for de jødiske borgere var en sjælden lysstråle i en mørk periode, skrev Tal.

Tidligere ambassadør David Akov, Knesset-medlem Alon Tal og rabbiner Yair Melchior besøgte Den Store synagoge i København. Foto Facebook

I synagogen

Under besøget i Danmark mødte Alon Tal også chefrabbiner Yair Melchior.

– Yair Melchior kom fra Jerusalem for flere år siden for at fortsætte familiens lederrolle i skandinavisk jødedom, skrev Tal.
Alon Tal syntes også, at det var meget hyggeligt at være gæst i Folketingets plenum. Han mødte blandt andet folketingsmand Lars Rasmussen, formand for Sundheds- og Ældreudvalget i Folketinget, Jane Heitman, samt Kultur- og Kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen. Med på turen var Israels ambassadør i Danmark, David Akov.

I de sidste år af Anden Verdenskrig havde Trinitatis Kirke
nemlig gemt Torah-rullerne fra Den Store Synagoge i København,
mens det jødiske samfund blev tvunget til at flygte,
skrev Alon Tal fra partiet ”Blåt og Hvidt”.

Alon Tal, der er medlem af Knesset, besøgte Folketinget. Foto: Facebook

400 år med jøder i Danmark

Den jødiske kulturfestival fejrer i år, at det er 400-året for begyndelsen af den dansk-jødiske historie. Christian 4. inviterede den 25. november 1622 jøder til at bosætte sig i hans nye by ”Glückstadt», der blev etableret som en fæstningsby i 1616, for at udfordre Hamborgs position som central handelsby.

– Det er på mange måder begyndelsen til den dansk-jødiske historie, skriver direktør Janus Møller Jensen fra Dansk Jødisk Museum.
Han mener, at jøderne havde et stort internationalt handels- og forretningsnetværk, og at det var baggrunden for, at sefardiske (europæiske, red.) jøder blev inviteret til Danmark.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Først i 1670’erne begyndte jødiske handelsfolk og deres familier at bosætte sig i kongeriget, i første omgang i henholdsvis Frederica og København. Dér blev der anlagt begravelsespladser og bygget synagoger, fremgår det af pressemeddelelsen.