TUBAs kortfilm ’Mit barn’ er udtaget til filmfestivalen OFF22

TUBA’s kortfilm sætter fokus på at blive forældre, når man selv er vokset op i en familie med alkoholproblemer. Foto: David Kahr

Filmen Mit Barn om alkoholproblemer er blandt de kortfilm, der er udvalgt til at konkurrere om at blive en af verdens bedste kortfilm på den internationale kortfilmfestival Odense International Film Festival. I alt er 123 kortfilm udvalgt blandt 4077 kortfilm fra hele verden.

Det er anden gang, at en af TUBAs kortfilm er med i konkurrencen om at blive årets bedste kortfilm indenfor flere kategorier.
Sidste år vandt ”Natsværmer” en af de fem hovedpriser, OFFs Youth Award 2021. Natsværmer, der handler om en ung fyr, som prøver at finde sig selv efter en opvækst på en alkoholiseret fars betingelser, vandt publikums hjerter og løb med publikumsprisen.

Tre TUBA-film

Foruden Mit Barn (2021) og Natsværmer (2020) har TUBA produceret kortfilmen Ida (2019), der handler om et barn, hvis mor skifter personlighed, når hun drikker. Alle TUBAs kortfilm er fiktive, men de er baseret på de unge fra hjem med alkohol- eller stofmisbrug, som nonprofitorganisationen møder i den gratis terapi.

17,7% af de unge, der er i terapi i TUBA, er selv blevet forældre, og de er optaget af, hvordan de kan gøre det bedre end deres egne forældre, fortæller Henrik Appel.

”Vi håber, at den opmærksomhed, Mit barn får, kan gøre det mindre svært at tale om angsten for at gentage sine forældres adfærd. 17,7% af de unge, der er i terapi i TUBA, er selv blevet forældre, og hvordan er man lige det, når man ikke selv har haft gode forbilleder i sine egne forældre? Det optager dem,”siger landsleder i TUBA, Henrik Appel.

Film om børn af forældre med misbrugsproblemer

Mit barn er skrevet og instrueret af den Oscarvindende instruktør Anders Walter, og filmen er produceret af Lene Børglum, Space Rocket. Mathilde Arcel Fock spiller hovedrollen som Anna, Andreas Jessen spiller hendes kæreste, Laura Bro er moderen og lille Anna spilles af Ella Josephine Lund Nilsson.

Alle TUBAs kortfilm bygger på ngo’ens viden om børn og unge af forældre med alkohol- eller stofproblemer.

Odense International Film Festival

OFF er en hyldest til kortfilm fra hele verden. En jury udvælger de bedste kortfilm til fem kategorier: Hovedkonkurrencen, Den Danske Konkurrence, Animationskonkurrencen, Ungdomskonkurrencen samt Dokumentarkonkurrencen. Derudover findes yderligere tre priser.
OFF22 finder sted i Odense fra 29. august til 4. september.