Biskop vil tilføje klimaløfte til dåbs- og konfirmationsritual

Den 350 år gamle Book of Common Prayer skal være mere grøn, mener ærkebiskop Steven Croft fra Oxford.

Biskoppen af Oxford har godkendt et løfte om klimahensyn som tilføjelse til de spørgsmål, man ifølge liturgibogen Book of Common Prayer stiller kandidater forud for dåb og konfirmationer.

Bishop Steven Croft fortalte om tilføjelsen under Oxford Diocesan Synod den 11. juni. Sammen med sine tre bispekolleger i stiftet spørger han nu kandidaterne ”Vil du stræbe efter at værne skabelsens integritet og bevare og forny livet på jorden?” skriver Christian Today.

Biskoppen har udtalt, at han vil skrive til præsterne for at bede dem inkludere klimaspørgsmålet i deres dåbsgudstjenester, samt undervise menighederne i, hvad det indebærer. Præsterne vil dog ikke blive tvunget til at bruge det udvidede ritual.

Ifølge avisen The Guardian har en talsmand fra Greenpeace rost stiftet for ikke bare at støtte grøn omstilling men også at indføre ”grønne” liturgiske ændringer.

Andre teologer taler dog imod det udvidede ritual. Således advarer Rev Marcus Walker mod at blande grøn politik med dåb i en artikel i Daily Telegraph. Også Prudence Dailey, som er læg-medlem af den anglikanske kirkes ledelse og tidligere formand for Prayer Book Society, har over for Christian Today udtrykt bekymring over udviklingen. Hun opfordrer til, at man fastholder det gældende ritual, fordi man ellers kunne frygte, at der også i fremtiden vil komme tilføjelser, som har med fx samlivsordninger at gøre.

Konfirmander svarer traditionelt på spørgsmål om, hvorvidt de vil holde fast ved apostlenes lære, nadver og bøn samt forsage det onde. ”Vil du, når du falder i synd, angre og vende tilbage til Herren?” lyder et spørgsmål. Et andet lyder: ”Vil du med ord og eksempel forkynde de gode nyheder om Gud i Kristus?”

Til disse og flere spørgsmål svarer kandidaten: ”Det vil jeg gøre med Guds hjælp”. Samme svar forventes efter miljøspørgsmålet.