900 var til Åbent Hus på Haderslev Friplejehjem

- Vi får brug for mange frivillige, fortæller forstanderen på det nye kristne plejehjem.

Forstander Carsten Brogaard Refshauge uden for det nye friplejehjem med skøn udsigt til Haderslev Dam.

– Vi havde håbet på 300 gæster, men vi har været 900 i dag. Og vi har haft bud til Rema flere gange for at få flere kager og mere service og vand.

Det fortalte en glad og overvældet forstander, Carsten Brogaard Refshauge, søndag den 21. august, hvor det nye Haderslev Friplejehjem holdt Åbent Hus. Folk var væltet ind hele eftermiddagen for at se de dejlige faciliteter med blandt andet biograf, spa og en masse rum til hobbyaktiviteter – for ikke at tale om den helt unikke udsigt over Haderslev Dam – foruden de 60 to-værelsesboliger, som indeholder alt det, man normalt finder på et plejehjem.

Gæsterne kunne se både de færdige og de endnu ufærdige dele af plejehjemmet, hvor de første beboere flytter ind til september. To gange i løbet af Åbent Hus-dagen var der fællessang i mødesalen, som prydes af et stort smukt bybillede fra Haderslev. Her kunne forstanderen fortælle om plejehjemmet, hvor der blandt andet vil være andagter to gange om ugen og gudstjeneste hver 3. uge.

Et smukt bybillede fra Haderslev pryder mødesalen, hvor de frivillige søndag eftermiddag havde travlt med at servere kaffe, kage og vand – og bestille nye forsyninger – til de mange besøgende på det nye plejehjem.

Brug for frivillige

Carsten Brogaard Refshauge vil gerne fortælle om sit nye plejehjem – og behovet for frivillige hjælpere. Allerede i forbindelse med Åbent Hus-dagen viste det sig da også, at der er brug for mange ekstra hænder og praktisk hjælp. Og behovene bliver flere og flere, efterhånden som beboerne flytter ind.

– Der vil fx være behov for folk til at hente beboerne til andagter og gudstjenester, eller andre samlinger, når vi har det. Eller køre en tur med dem eller passe blomster. Nu i dag har vi Benjamin til at spille klaver – han er gift med en af vores ansatte – men ellers kunne det også være en opgave. Der vil være opgaver på alle ugens dage, fastslog forstanderen.

Ingen dobbeltlejligheder

Et enkelt minus, som flere af gæsterne kommenterede, er, at det nye plejehjem ikke har boliger med plads til ægtepar.

– Ja, jeg ved det godt, og det ærgrer mig. Men jeg har ikke haft indflydelse på den del af planlægningen, svarer forstanderen. Han tilføjer, at man, når og hvis behovet opstår, vil prøve at give ægtefæller boliger ved siden af eller over for hinanden.

For hele Danmark

Haderslev Friplejehjem, der består af nybyggeri og et ombygget, tidligere psykiatrisygehus, byder velkommen til sine første 13 beboere den 8. september. Alle de 60 boliger skal nok være i brug i løbet af et år, og også ansættelsen af personale er faldet godt på plads her i startfasen, fortæller Carsten Brogaard Refshaugue.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Plejehjemmet hører under Danske Diakonhjem, som på hjemmesiden skriver om muligheden for at søge ind på et friplejehjem:
”Er du visiteret til en plejebolig i din kommune, kan du vælge et friplejehjem lige meget hvor i landet, det ligger. Du har også mulighed for at blive skrevet på venteliste direkte hos det friplejehjem, hvor du ønsker at bo.”