Er det for dyrt at komme på sommerstævne?

Af Jens Fischer-Nielsen Tidl. missionær i Bangladesh og sognepræst i Esbjerg. Forfatter til flere bøger, senest: ”Et Godt Liv”.

I år har vi været på sommerstævne hos OASE+. Det var rigtig fint. Og andre har været på SommerOase i Horsens, sommerstævne i Lindenborg, Mariager eller Kolding osv. Det har kostet, men hvis man får en eller anden vigtig sætning med hjem, har det ikke været for dyrt.

Jeg tænker tilbage på de mange SommerOaser og lejre, vi har deltaget i. Vi betalte deltagergebyr, campingvogn og provianterede. Samlet blev det vel næsten 10.000 kr., de år vi skulle leje campingvogn. Det var en stor udskrivning, men alligevel var det billigt, når vi tænker på det fantastiske udbytte vi havde af det: Åndelig fornyelse, undervisning, fællesskab og gode oplevelser for alle i familien. Vi var som regel afsted på to lejre. Det er noget, vores børn husker med stor glæde.

To år på SommerOase var det særligt ”billigt”. Jeg kan ikke huske årstallene. Men jeg kan huske en sætning fra hver af disse to SommerOaser. Det er måske 10-15 år siden. Igen og igen kommer disse sætninger til mig, og jeg kan stadig bruge dem:

– Hold øje med hvad Gud har gang i – og tag del i det. Det var en trist dag. Vi vadede rundt i mudder. Min kone var syg. Det regnede. Jeg skulle sørge for det hele og kom for sent til aftenmødet. Lige som jeg trådte ind i det store mødetelt, lød det fra scenen, hvor en dansk sognepræst talte: Hold øje med hvad Gud har gang i – og tag del i det! Det ramte mig lige i hjertet: For det er jo det, som det handler om. Du pisker rundt, slap af Jens, Gud er der, han har gang i noget. Hold øje med det! Tag del i det!

– Læg vægt på at være ”bi-kristen” ikke ”hvepse-kristen”. Det var et udenlandsk ægtepar, der som talere supplerede hinanden ved formiddagsmødet. Det var konen som formulerede disse ord og udlagde forskellen. En hveps er slank og smart, men irriterende, aggressiv, den opsøger urenhed og er uproduktiv osv, sådan skal du ikke være.

En bi er lidt fyldig omkring bagdelen, men arbejdsom, opsøger det smukke, er fredelig, samler gode gaver til fællesskabet, angriber ikke, samarbejder, ser det store fælles formål, beriger livet for andre med sød honning, osv, sådan skal du være. Så bliver livet godt og til glæde for Gud og mennesker og dig selv.

Når man er på lejr eller sommerstævne, kan det være en god øvelse at finde den sætning, som kan berige ens liv de næste 10-15 år – eller resten af livet. Finder man den, er en det ikke for dyrt at være på sommerstævne.

Har man ingen penge, er alting imidlertid for dyrt. Derfor er det vigtigt, at der er ordninger, så mennesker med begrænsede økonomiske ressourcer kan få friplads på sommerstævner. Men ”fripladser” er også noget, man kan forære hinanden.
I menighedsfællesskaber, familier og lokalmiljøer ved vi jo, hvem der har brug for hjælp.


Artiklen fortsætter efter annoncen:God næste sommer!