Kristne i Afghanistan skal nu være dobbelt forsigtige

Benjamin (nr. 5 fra venstre) fra Dansk Europamission spiller fodbold med afghanske flygtningedrenge i sportsprojektet i et naboland til Afghanistan, hvor unge afghanere hører Bibelens budskab.

Jeg har netop hørt nyt fra Afghanistan. Vores kontakt fortæller: ”Det er begejstrende, at kirken stadig lever og ikke er gået til grunde, til trods for at mange nøgleledere i undergrundskirken flygtede efter Talibans magtovertagelse.”

”Nye ledere har taget over, og husmenigheder mødes i det omfang, de kan, og de troende støtter hinanden. Der er endda husmenigheder, der vokser. Kirken fungerer stadig.” Der er dog også store udfordringer, og kirkens situation er blevet vanskeligere siden Talibans magtovertagelse i august 2021, fortæller vores kontakt.

Kristne skal nu være dobbelt forsigtige

”Taliban er den store trussel. Mange er bange og tager ekstra forholdsregler. Når de lokale kristne deler deres tro, er de dobbelt forsigtige, da alt kan bruges mod dem. Der er mennesker i Afghanistan, der gerne vil stå sig godt med Taliban og bevise, at de er loyale over for styret. De kan være farlige, hvis de anmelder troende. De troende skal være forsigtige med ikke at falde i fælder sat op af mennesker, der vil skade dem.”

”Dog ser de kristne ud til at leve under radaren. Mange troendes huse er blevet ransaget, ligesom det er sket for andre borgere, når Taliban søgte efter våben. Men så vidt jeg ved, blev ingen kristne afsløret under ransagningerne, da de nåede at få gemt deres bibler.”

”I forhold til før august 2021 er forskellen, at der nu er en strengt islamisk regering ved magten i Kabul. For at overleve forsøger nogle mennesker at vise, at de er på Talibans side. Det er farligt at blive afsløret. Der har været rygter om drab på kristne, men der er ingen bekræftede historier om, at kristne har lidt martyrdøden siden Talibans magtovertagelse.”

”Der er dog mennesker, der er blevet dræbt af Taliban, men der kan være mange årsager. De dræbte kan være efterretningsofficerer eller militærpersonel, der modarbejdede Taliban under den gamle regering, hvor Taliban nu gør gammelt regnskab op.”

”Blot fordi man har arbejdet under den tidligere regering, er man ikke i livsfare, og mange offentligt ansatte er også fortsat i deres stillinger, simpelthen fordi Taliban har brug for deres erfaring og viden i deres ledelse af landet.”

”Livet med Gud er blevet mere intenst”

Da jeg spørger, hvordan de kristnes åndelige liv er under det øgede pres, svarer han: ”De kristne er mere levende end før, og nogle fortæller, at de er mere afhængige af Gud end før. Livet med Gud er blevet mere intenst. Det er blevet sværere, men de holder fast. Det gælder dog ikke nødvendigvis alle, da nogle kan falde fra på grund af presset.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:”De troende kan ikke synge højt til møderne af sikkerhedshensyn. Familier mødes, og samlingerne er små, da store samlinger vækker mistanke. Restriktionerne drager mange tættere på Jesus.”

Nødhjælp fra Jesus Kristus

”En opmuntrende historie er om en kristen, der uddelte nødhjælp. Modtageren af nødhjælp spurgte den kristne, hvor hjælpen kom fra. Ordene kom bare ud af munden på ham, og han sagde, at nødhjælpen kom fra Jesus Kristus. Manden kom efterfølgende tilbage og fik en bibel og er nu kristen. Det er dog ikke typisk, at afghanske kristne deler deres tro således, men det må have været Helligåndens indskydelse. Typisk vil kristne dele deres tro med personer, de har tillid til ikke vil angive dem.”

De kristne er mere levende end før, og nogle fortæller,
at de er mere afhængige af Gud end før.
Livet med Gud er blevet mere intenst.
Det er blevet sværere, men de holder fast.
Det gælder dog ikke nødvendigvis alle,
da nogle kan falde fra på grund af presset.”

Samuel i samtale med kristent ægtepar, som tidligere ledte en husmenighed i Kabul. De bor nu i et naboland til Afghanistan, hvor de leder en husmenighed for andre afghanske flygtninge.

Dansk Europamissions givere hjælper afghanere i og uden for Afghanistan. I et naboland støtter vores givere et afghansk ægtepar, der er flygtet fra Afghanistan. De har lavet en husmenighed for andre afghanske flygtninge, og manden har lavet fodboldhold for afghanske unge, både drenge og piger. Det er en sund fritidsbeskæftigelse, og han og de andre kristne ledere kan dele deres tro med børnene.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Inde i Afghanistan sikrer vores projektpartner, at fattige får lægehjælp. Taliban har nok overtaget magten, men oplever store udfordringer med at lede landet, der befinder sig i en dyb humanitær krise.

Fattige kan blive undersøgt af læger og sundhedspersonale og få behandling for en række sygdomme, bl.a. malaria, hudsygdomme, forskellige infektioner, forhøjet blodtryk, astma og diabetes. De udsatte kan få vacciner samt modtage undervisning i forebyggelse af sygdomme. Gravide kan få rådgivning og undersøgelser hos en jordemoder.

Der er stort behov for forbøn for Afghanistan – for regeringen og undergrundskirken. Landet er i dyb armod, men Gud elsker afghanerne og har gode planer for dem – planer om fremtid og håb.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen: