Franklin Graham priser Gorbatjov for hans rolle i historien

Dette frimærke fra Malta mindes det afgørende topmøde i december 1989, hvor USA’s præsident George W. Bush og Mikhail Gorbatjov mødtes forud for afslutningen af Den Kolde Krig.

Evangelisten Franklin Graham har skrevet på Facebook, at han er taknemlig for Mikhail Gorbatjovs indsats for trosfrihed og for hans medvirken til at afslutte Den Kolde Krig.

Det skriver The Christian Post. Franklin Graham skriver i sit opslag, at Gorbatjov “spillede en afgørende rolle, sammen med USA’s præsident Ronald Reagan, for at nedlægge Jerntæppet og afslutte Den Kolde Krig.”

“Præsident Reagan stod i Vestberlin og sagde: ‘Mr. Gorbatjov, nedbryd denne mur …’ og det skete så i løbet af et par år,” skriver Graham. Han mindes også, hvordan hans nu afdøde far, evangelisten Billy Graham, første gang havde mødt Gorbatjov i 1987 i Det Hvide Hus, og senere havde besøgt Sovjetunionen i 1991.

“Min far besøgte ham i Kreml for at diskutere moralske spørgsmål og behovet for åndelige værdier i samfundet,” fortsatte Franklin Graham.

“Dengang var min far i Moskva for at lede en evangeliseringsskole og for at forberede prædikener i byen, og han mente, at det var vigtigt at udtrykke sin anerkendelse for Hr. Gorbatjovs støtte til religiøs frihed i Rusland.”

Graham skriver videre, at Gorbatjov ”bestemt gjorde fejl”, men han tror alligevel, at den nu afdøde russiske leder gjorde meget godt for sit land, især for trosfriheden. “Jeg er taknemlig for alt det, han gjorde for at afslutte Den Kolde Krig, og at han var med til at give kirker i Rusland tilladelse til at holde gudstjenester – og åbnede for utrolige muligheder for evangeliet i den del af verden,” tilføjer Graham.

Ven med Ronald Reagan

I en udtalelse fra Reagan Foundation and Institute hedder det, at de ”sørger over tabet af den tidligere sovjetleder Mikhail Gorbatjov, en mand, som engang var en politisk modstander af Ronald Reagan, men endte med at blive en ven.”

Det tilføjes: ”Præsident Reagan var en erklæret antikommunist, som aldrig var bange for at sige det, der skulle siges eller gøre det, der skulle gøres for at bringe frihed til mennesker, som lever under undertrykkende regimer. Med generalsekretær Gorbatjov fik præsident Reagan endelig den længe ventede mulighed for at skabe en relation, som førte til mindskelse af spændingerne mellem Washington og Moskva, og over tid til en meningsfuld våbenreduktion.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Også den nuværende præsident, Joe Biden, har kondoleret Gorbatjovs familie og nævner sit eget møde med sovjetlederen i Det Hvide Hus i 2009, hvor de ”talte længe om muligheden for at reducere både de amerikanske og de russiske atomlagre”.

Mikhail Sergejevitj Gorbatjov, der kom fra en lille by i Kaukasus, læste jura i Moskva. Han blev Sovjetunionens sidste leder, (1985-1991) og var generalsekretær for kommunistpartiet SUKP fra 1985-1991. I 1990 modtog han Nobels Fredspris.