Sovjets sidste leder hyldes af jøderne

– Tre millioner jøder kan takke Gorbatjov for deres frihed, skrev Pinchas Goldscmidt fra Den Europæiske Konference for Rabbinere.

Mikhail Gorbatjov besøgte Israel og talte med statsminister Yitzhak Shamir i 1992. Foto: Koren Ziv

Sovjetunionens sidste leder, Mikhail Gorbatjov døde den 30. august 2022 i Moskva. Ruslands præsident Vladimir Putin sendte kondolencer til familien.

Gorbatjov overtog magten i 1985, 54 år gammel. Han startede omfattende reformer i det sovjetiske imperie, som var forarmet efter årene med voldsom militær oprustning mod Vesten. Efter et stalinistisk kupforsøg gik Gorbatjov af i 1991.

Gorbatjov lancerede glasnost (åbenhed) og perestrojka (omstrukturering). Han ville skabe bedre kår og større frihed for russerne. Det førte også til, at de østeuropæiske satellitstater fik større frihed og rev sig løs. Gorbatjov brugte ikke magt mod dem, og kommunist-unionen mistede 15 lande. Sammen med USAs præsident Ronald Reagan startede nu en tid med samarbejde og nedrustning.

Hyldede Gorbatjov

Under besøget i Israel besøgte Gorbatjov også Vestmuren. Foto: Koren Ziv

Med Gorbatjovs indtræden på den historiske arena åbnedes der også op for, at russiske jøder måtte praktisere deres tro og senere fik lov til at emigrere fra Rusland til Israel og andre vestlige lande. Det gamle sovjetiske jerntæppe blev brudt op. Fra 1989 til 1999 var det over 75 procent ud af en million jøder, som kom til Israel, ifølge tal fra Hebrew University’s Mark Tolts.

Professoren sagde, at den jødiske befolkning i det tidligere Sovjetunionen faldt fra to millioner i 1970 til en kvart million i 2019, skrev Times of Israel. Ifølge netavisen skrev Gorbatjov, at de giftige antisemittiske spirer voksede selv på sovjetisk jord. Talen blev holdt af hans udsending i Babij Jar i Ukraine i 1991.

– Stalins bureaukrati, som officielt distancerede sig fra antisemitisme, brugte det for at isolere landet fra ydersiden og styrke sin diktatoriske position ved hjælp af chauvinisme, sagde Gorbatjov.

– Den jødiske verdenskongres sørger over Gorbatjovs død. Han var en advokat for frihed og menneskerettigheder, en sand ven af det jødiske folk, som gennem sine handlinger gjorde jøderne i stand til at vende tilbage til deres arv. Jeg sender mine dybeste kondolencer til hans familie, sagde Ronald S. Lauder fra The World Jewish Congress.

–Tre millioner jøder kan takke Gorbatjov for deres frihed, skrev Pinchas Goldscmidt, som er præsident i Den Europæiske Konference for Rabbinere. Kremls talsmand, Dmitry Peskov, sagde, at Ruslands præsident Vladimir Putin kom med dybe kondolencer og ville sende familien et officielt telegram.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Tilmålt tid for Sovjet

Teologen Uuras Saarnivaara (Foto: Uusi Tie)

Dr. i teologi og filosofi, professor Uuras Saarnivaara fra Folkemissionen i Finland sagde under en bibeltime den 21. september 1988, at ”Sovjetunionens tilmålte tid måske bliver 80 år, 90 år, højst hundrede år. Det kan næppe eksistere mere end en generation”.
Hans begrundelse var angiveligt hentet fra Åbenbaringen 17. Der blev også henvist til Daniel 7, 26: «Magten vil blive taget fra ham, og han vil blive tilintetgjort.»

Der var delte meninger om Saarnivaaras bibelanalyse. Men Sovjetunionen varede i 69 år, fra 30. december 1922 til 26. december 1991.