Gud sætter pris på dig

Af Lillian Holm Kofod

Forleden var vi ude at handle hele familien. Det er en fast del af weekendens aktiviteter, at vi planlægger den kommende uges mad og køber ind i den lokale Rema1000.

Selve aktiviteten kan være lidt småkedelig, så hvorfor ikke gøre det til en leg? Min mand og vores datter morede sig derfor med at lave prisskilte på grøntsagsvægten og sætte dem på den andens ryg. Så kan man ellers gå rundt med et prisskilt, hvor der står ”knoldselleri kr. 5,93”, til stor morskab for den anden.

En dag så jeg, at vores langhårede hund havde samlet et sådant skilt op fra køkkengulvet med sin pels. Det hang bag på. Intetanende gik den lille hund rundt med et prisskilt, der fortalte, at han var en knoldselleri, og at prisen var 5,93 kr. Nuvel, de fleste kan nok se, at der er tale om forkert prismærkning.

Det fik mig til at tænke på, hvordan vi måler og vejer hinanden. Det sker alle vegne. På arbejdsmarkedet, i skolen, på uddannelsesinstitutioner, i fællesskaber. Der er fokus på, hvad jeg kan bidrage med. Min værdi kan variere ud fra de forventninger, der stilles til mig, samt mine evner til at indfri disse forventninger. Har jeg ikke ressourcerne, daler jeg i kurs. Omvendt stiger jeg i kurs, hvis jeg lykkes. Min værdi er relativ, når den sættes ud fra noget i denne her verden.

Bibelens syn på menneskets værdi er helt anderledes. Den er objektiv. Det vil sige, at der er tale om ”fixed price”. Gud har fastsat den, og han har ikke tænkt sig at ændre den på grund af mine ressourcer eller mangel på samme. Der kan være mennesker, der sætter stor pris på min eksistens.

De søger mit selskab, og vi sætter stor pris på hinanden. Der kan også være mennesker, der vender tommelfingeren nedad. Jeg er ikke deres kop te, og måske er de heller ikke min kop te? Uanset om man er hinandens kop te, så er vi alle Guds kop te! Han sætter uendeligt stor pris på hver eneste af os. Prisen er så stor, at han lod sin egen søn dø på et kors for os. Det er vildt! Han ventede ikke på, at vi skulle forbedre os.

Når ting ikke lykkes for mig, er det fedt at vide, at min værdi stadig er den samme. I det lys må jeg også se og møde mit medmenneske.