Herlig Frøfestival er tilbage

Festival for mennesker med et udviklingshandicap er kommet stærkt tilbage ovenpå corona.

Kristian Ellegård fra bofællesskabet Ganerbo i Skjern på scenen sammen med sine bofæller og stedets medarbejdere.

Kristelig Handicapforenings Frøfestival 2022 blev en herlig tilbagevenden til det klassiske koncept med Frøstruphave Efterskole som ramme og eleverne som værter.

Efter to corona-år åbnede Frøstruphave Efterskole i weekenden 16-18. september igen dørene til Frøfestival – en musikfestival for mennesker med et udviklingshandicap, som arrangeres i samarbejde med Kristelig Handicapforening. Cirka 170 deltog og endnu flere på festaftenen, hvor deltagerantallet sammenlagt med Frøstruphave Efterskoles elever og medarbejdere nåede op omkring 400.

Til glæde for alle

På scenen til Frøfestival traditionsrige talentshow: Merete Kjøller og Maria Christensen fra bofællesskabet Valmuen i Åkirkeby.

For første gang i Frøfestivalens historie var der ingen efterskoleelever, som før havde været værter for festivalen. Alligevel tog de imod og festede, som om de havde prøvet det mange gange før. Beskrivelsen af Frøfestivalen havde da også nået elevhold 21/22 trods coronapausen, fortæller Frida Tandrup, som går i 10. klasse på Frøstruphave Efterskole, og som selv havde set særligt frem til weekenden.

”Jeg havde hørt, at det bare var en fest, og at man fik meget ud af det, så jeg havde glædet mig. Også fordi jeg ved, at jeg gerne vil arbejde med mennesker – og gerne mennesker med et udviklingshandicap,” fortæller hun. Og festivalen levede op til Fridas forventninger.

”Det har været fantastisk at opleve deltagernes livsglæde. De fleste har været lette at snakke med. Vi har hygget, spillet, sunget og danset. Nu er jeg så godt nok også lidt træt,” lød konstateringen søndag.

Rune Herholdt Gospel holdt workshop og sluttede festaftenen lørdag af sammen med workshoppens deltagere.

En del af skolens DNA

At afholde Frøfestival kræver ikke så lidt af Frøstruphave Efterskole, men festivalen er en del af skolens DNA og giver både elever og medarbejdere en unik og lærerig oplevelse, som ingen vil være foruden, understreger forstander Anders Østerby.

”Vores elever plejer at glæde sig til Frøfestival. De nyder at være en del af festen, men hygger sig også med festival-deltagerne, når der ikke lige er program på. Der bliver spillet og snakket, og den enkelte lærer noget om, at der er mange forskellige måder at være i verden på, og at man bare ved at bruge tid sammen kan gøre en stor forskel i andres liv”.

Deltagere fra Bornholm

Fra bofællesskabet Valmuen i Åkirkeby havde 12 gæster taget turen – 7 beboere og 5 medarbejdere. Oplevelsen var hele turen værd, understreger pædagogerne Gertrud Jensen og Laila Holm.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Frøfestival er fantastisk. Beboerne mærker, at her er de ikke de eneste med særlige behov. De er på lige fod med de andre deltagere, som de desuden ofte genkender fra andre af Kristelig Handicapforenings arrangementer. Det betyder meget at møde nogen, man ved, hvem er. Eleverne er også rigtig gode til at henvende sig, og nogle af beboerne ser vi nærmest ikke, fra vi træder ind på skolen. De nyder bare at være en del af fællesskabet”.

Frie i et åbent fællesskab

Kristelig Handicapforening sætter stor pris på gæstfriheden på Frøstruphave Efterskole. Efter to år med erstatnings-arrangementer på grund af coronarestriktioner var det godt at være tilbage, konstaterer Tove Søgaard, landsleder i Kristelig Handicapforening.

”For vores bofællesskaber er Frøfestival et af årets absolutte højdepunkter, og det skal helst være på Frøstruphave Efterskole, hvor medarbejderne er kendte og elskede ansigter, og hvor eleverne hvert år er med til at skabe en fest for beboerne. I 2020 holdt vi et digitalt event som corona-erstatning, og i 2021 inviterede vi til et frilufts-endagsarrangement. Begge dele var fine alternativer, men det bedste er efterskolens rammer og mennesker, som i høj grad er med til at gøre Frøfestival til det, den er: Et spændende weekend-arrangement i enestående selskab.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:På scenen til Frøfestival 2022 gik blandt andre Hans Jørn Østerby, Stine Michel med ”Eventyrorkestret” og Rune Herholdt Gospel. Sognepræst Peder Henning Söderstjerna stod for søndagens gudstjeneste.