Hvem var Bamse?

Må jeg anbefale den nye film om musikeren Bamse med Anders W. Berthelsen i rollen som Flemming Bamse Jørgensen? Filmen fik tårerne frem hos mange. Der var helt stille i en tæt pakket biografsal efter filmens afslutning, hvorefter folk slutteligt begyndte at klappe.

Bamse (Flemming) bliver som den eneste af 12 søskende bortadopteret. Hans adoptivfar ønsker, at Flemming skal overtage familiens fabrik, men til faderens store skuffelse vælger Flemming musikken og bliver folkeeje som frontmanden i Bamses Venner.

En splittet baggrund, der sætter sig som dybe spor i Flemmings liv. Hvem har ikke sunget: ”I en lille båd, der gynger” og grandprixsangen ”Altid tænker på dig”? Sange der stadig synges og elskes af børn, unge og voksne, selvom Flemming Bamse Jørgensen forlod livet ved nytårstide 2011.

Som partymusiker i nattemiljøets bodegakultur oplever jeg konstant efterspørgsel på Bamses venner. Med den nye film vil det helt sikkert give yderligere renæssance til den satiriske tilgang til velkendte kopimelodier. Filmen er meget stærk og tankevækkende, fordi den tydeligt beskriver noget dybtfølt i mange menneskers opvækst.

Følelsen af ikke at være ønsket eller god nok. Oplevelsen af at være udsat for forventninger, krav og pres, der kan tage pippet fra enhver. Det stærke er, at Flemming med sin musik ender med at blive den heldigste af sine søskende – trods sin korte komplekse opvækst i et hjem, hvor mor ernærer mand og børn via noget nær prostitution, i et tarveligt baggårdsmiljø i Randers.

Han bliver anbragt på et børnehjem – frasorteret af sit oprindelige ophav som den grimmeste og mest uønskede. Men han får sit livs chance i et fint direktørhjem. Alligevel vælger han musikken fremfor faderens planer. I forskellige situationer møder han enkelte af sine søskende. De kender deres berømte bror som ”den heldigste”, modsat deres egen komplekse opvækst.
Jo, tårerne trillede i Bio, snøft fra selv de hårdeste mandfolk. Det var det rene askepot omsat i herremodel.

En film, som på alle måder viste, at mennesker kan gå så grueligt meget igennem for så alligevel at opnå store resultater trods livets kampe og sejre. Ingen mennesker klarer et liv uden skrammer. Livsvilkår kan være ekstremt forskellige. Bamses historie fortæller om medvind ovenfra i stærk modvind. Og filmen viser, hvordan Bamse blev forsonet med både søskende og adoptivfar.

Om han i sin tid følte Gud, skal jeg lade være usagt, men hans børn gik trods alt på en kristen friskole.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Bamses Venner. 92 minutter. Premiere: 25. august 2022
Aldersgrænse: 7 år