Tiptipoldebarn digter levnedsbeskrivelse om tro og liv til en biografisk roman

”Den utilpassede” er en biografisk roman om Johan Samuel Reinholdt, skrevet af hans tiptipoldebarn, Claus Reinholdt Hebor.

Johan Samuel Reinholdt blev født ind i en jødisk familie i 1761 i Lille-Polen og endte sine dage som kristen og medlem af Brødremenigheden i Christiansfeld. Romanen er skrevet over hans levnedsbeskrivelse, som han skrev inden sin død. Men romanen er samtidig tiptipoldebarnets udlægning og tolkning af denne levnedsbeskrivelse, bl.a. ud fra de historier, som er gået i familien, om deres slægtning.

Titlen ”Den utilpassede” er meget betegnende for det billede, som forfatteren maler af hovedpersonen. Allerede som barn er Johan nemlig i opposition til sin familie og den religion, han er født ind i. Autoriteter og regler opleves af ham som snærende bånd, og påstanden ”Det er til dit eget bedste” får hans sind i oprør.

Efter farens død, hovedpersonens flytning til bedsteforældrene og hans tidlige arrangerede giftermål med en purung jødisk kvinde, rejser han væk fra det hele og ud på et eventyr, der fører ham gennem Tyskland, Danmark og Holland til Sydamerika og tilbage til Tyskland. Men hvor han kommer frem, oplever han de samme snærende bånd og finder ikke den frihed, han så desperat søger.

Da han til sidst ender hos Brødremenigheden – eller Herrnhuterne, som de kaldes – tror han i første omgang, at han endelig har fundet, hvad han har søgt hele sit liv. Men også her mødes han af regler, ufrihed og påstanden ”Det er til dit eget bedste” – og han dør som et utilpasset medlem af Brødremenigheden.

Dette kommer imidlertid ikke til udtryk i hans levnedsbeskrivelse. Men da forfatteren ikke tager denne for pålydende, digter han videre og indføjer nok også en del af sine egne tanker om samfund og religion. Men fordi bogen er skrevet som en roman og med en jeg-fortæller, kan det være svært at skelne, hvornår det er Johan Samuel Reinholdt, der kommer til orde, og hvornår det er hans tiptipoldebarn.

Det er tilfældet, selvom hvert kapitel begynder med et citat fra levnedsbeskrivelsen, og levnedsbeskrivelsen i sin helhed er placeret i sidste halvdel af bogen.

Bogen ville derfor have fremstået mere helstøbt, hvis den havde været en gengivelse af levnedsbeskrivelsen med saglige analyser og vurderinger fra forfatterens hånd. Dette er også tilfældet, da den skønlitterære kvalitet ikke er i top og ikke lader meget tilbage til læserens fantasi. Romanen er således alt for ”docerende”, når det kommer til forfatterens – eller hovedpersonens – meninger. Selve beretningen og hovedpersonens liv er imidlertid meget interessant.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Claus Reinholdt Hebor:
Den utilpassede
249,95 kr. 239 sider.
Forlaget Hovedland