”Han vandt alle japaneres hjerter”

Af Jenis av Rana. Færøsk læge og politiker Udenrigs-, undervisnings- og kulturminister for Færøerne.

De paralympiske idrætslege blev sidste år afholdt i Japans hovedstad , Tokyo. Idrætsudøvere fra flere end 160 lande deltog i disse, blandt andet færingen Hávard Vatnhamar, der deltog som marathonløber. Oprindelig ville han deltage i Triathlon, men da Færøerne ikke er godkendt til deltagelse i disse, tilmeldte han sig marathonløbet, selvom han ikke var trænet indenfor denne disciplin.

Som ung fisker var Hávard ude for en ulykke, som krævede hans højre underarm. Men han mistede ikke modet, men skiftede tilværelsen som fisker ud med studier. I dag underviser Hávard på en efterskole i Danmark, hvor han bor sammen med sin kone og børn.

I påskeugen i år var jeg i Tokyo i forbindelse med underskrivelsen af en handelsaftale mellem Færøerne og Japan. Der havde jeg bl.a. møde med Mr. Masahiro Ishii, japansk viceminister for energi-, handel- og industri. Midt i en god dialog afbrød denne venlige, ældre mand sin tolk, og bad hende om at huske sig på, at han skulle fortælle mig, at han kendte en færing.

Min nysgerrighed var vakt, så jeg tillod mig at spørge, hvem denne var. Da rettede ministeren sig selv og sagde, mens alle de tilstedeværende japanere ihærdigt nikkede med deres store smil, at: ”vi kender ham allesammen, ja alle japanere kender ham”, bedyrede ministeren.

”Hans navn er Hávard Vatnhamar,” sagde han med et stort smil. ”Han vandt alle japaneres hjerte til paralympiaden”, tilføjede han. Jeg havde forventet navnet på en forfatter, maler eller anden kulturpersonlighed, men ikke Hávard, som jeg ellers kender, har mødt og værdsætter højt.

Og så fortalte ministeren, hvordan Hávard stjal alle japaneres hjerte, da han, midt under marathonturen stoppede op, og ærbødigt bukkede for den store skare, som fyldte Tokyos midte, lige ud for et af deres helligste templer. Da jeg begejstret replicerede, at ”Hávard er en personlig kristen,” sagde ministeren, ”Ja, jeg ved det – og selv om det ikke er den Gud, vi tror på, så vandt Hávard vores hjerter, da han viste os respekt”!

Denne historie fra det virkelige liv minder os om, hvor vigtigt det er, at vi med vores liv afspejler Ham, som vi tjener! I samme øjeblik, Hávard standsede og viste landets indbyggere respekt, vandt han deres hjerter. Derfor glemmer de ham ikke, og måske var det Hávard’s respekt, som gjorde, at Færøerne pludselig fik mulighed for at underskrive den handelsaftale, som vi, i så mange år, dog uden resultat, havde forsøgt at opnå!

På sin facebookside skriver Hávard bl.a: ”For 1 år siden kom jeg hjem fra Tokyo, til denne modtagelse. Repræsentanter fra alle sammenhænge jeg kommer i. Familie, vennelag, nabolag, løbeklub, Triathlon klub, bibelkreds, mandeklub, arbejdsplads og dem, man kun møder i Brugsen. – Dét fuldendte et vildt forløb over 5-6 år, og særligt dagene forud.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Når det, man gør, får betydning for andre, opnår det en helt anden og større værdi. Jeg bliver stadig rørt over det og er så glad og taknemmelig for at have oplevet det. At mennesker omkring mig i Danmark hverken blev fornærmet over eller lod opmuntringen begrænse af, at jeg fastholdt at ville deltage under det færøske flag, er også god stil”.

Om selve marathon-løbet skriver Hávard til mig i dag: ”Det var en tre timers stor åndelig oplevelse”.