Russiske tropper lukker kirker og arresterer præster

Russia vs Ukraine flag on cracked wall, concept of war between russia and ukraine, silhouette of soldiers on russia vs ukraine flag

Kristne i de besatte områder af Ukraine er nødt til at gå under jorden, fordi prorussiske styrker lukker kirker og arresterer præsterne, skrev Release International den 12. oktober.

Den kristne NGO oplyser, at besættelsesmagten i den russisk-kontrollerede by Melitopol har lukket byens tre største protestantiske kirker.

Melitopol-området

I Grace Baptist Church oplevede menigheden en razzia midt under gudstjenesten den 11. september, hvorefter de russiske tropper lukkede kirken. Ifølge Hyun Sook Foley fra Voice of the Martyrs Korea, fik kirkens præst kun 48 timer til at forlade byen.

”De brød ind i kirken, mens menigheden sang en salme, stoppede gudstjenesten, registrerede navnene på alle de tilstedeværende og tilbageholdt flere præster,” sagde hun.

En måned tidligere gik det ud over Melitopol Christian Church. Kirken, som kan rumme 1000 mennesker, blev lukket af besættelsesmagten. Kirkens kors er angiveligt blevet revet ned, og bygningen er forvandlet til et ”kulturelt sportsunderholdnings-kompleks”. Også i landbyen Chkalovo, nær Melitopol, har russiske tropper den 21. september lukket en kirke midt under en aftengudstjeneste.

En soldat sagde angiveligt til menigheden: ”I vil ikke sætte jeres fødder her efter afstemningen. Vi har kun én tro, nemlig den ortodokse!”

Donetsk og Luhansk

I havnebyen Mariupol har maskerede soldater tilbageholdt præsten i Kurchatov Church, Leonid Ponomaryov og hans hustru Tatyana. De har også foretaget en razzia i præsteparrets hjem og forseglet kirken. Mariupol ligger i Donetsk-regionen, som blev illegalt annekteret af Rusland den 5. oktober.

Også Release’ partnerorganisation Forum 18 oplyser, at kirker i denne region er blevet udsat for en razzia og nedlukket, ligesom også kirkeledere er blevet arresteret og beordret til at bryde forbindelser med ukrainske kirker og organisationer.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I byen Lysychansk i Luhansk-regionen, er har russiske tropper overtaget Lysychansk Christian Centre og smidt alle bøgerne fra biblioteket, inklusive bibler, ind på naboens grund. Disse bøger er nu blevet samlet og gemt af lokale kristne.

’Ligesom på Krim’

Release International’s CEO, Paul Robinson, har sagt, at det ikke kommer som ”en overraskelse” at de russiske tropper lukker protestantiske kirker og tilbageholder præsterne.

– Russerne lukkede også kirker og tilbageholdt præster da de annekterede Krim i 2014, siger CEO Paul Robinson fra Release International.

”De gjorde det samme, da de overtog og illegalt annekterede Krim i 2014. Det skabte et mønster for det, der fulgte,” siger han.
Paul Robinson advarer om, at forfølgelsen får kristne til at gå under jorden.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”I Krim og andre besatte områder har de lavet razziaer mod kristne mødesteder, lukket kirker, forbudt mission, givet folk bøder for at lede gudstjenester, beslaglagt religiøs litteratur og tvunget trossamfund til at gen-registrere sig hos staten, hvor de så afviser af genregistrere det store flertal,” fortalte han.

”Nu ser vi så razziaer mod kirkerne, og de bliver forseglet og lukket ned, mens præster forsvinder og bliver tilbageholdt i de besatte områder.

”Ukrainske kristne har været her før. De bliver drevet til at gå under jorden ligesom i Sovjet-tiden. Men historiens budskab burde være tydelig for Rusland: Den kristne tro har overlevet i 70 år under Sovjets totalitære styre, og den trives i dag i Kina under lignende betingelser. Forfølgelse vil bare styrke kirken.”