Kristendommen er næsten udslettet i Irak

Den irakiske ærkebiskop Bashar Warda advarede på G20-mødet om udrensningen af kristne i især Irak – og i Mellemøsten som helhed.

Mens G20-topmødet i Indonesien har erkendt, at verdensreligionerne kan hjælpe under globale kriser, har en ærkebiskop mindet om den sekteriske vold fra Islamisk Stat, som stadig foregår i Irak.

For første gang har G20-topmødets Religion Forum (R20) givet udtryk for, at verdensreligionerne er en del af løsningen – ikke problemet – i de globale kriser. Under R20-samlingen har flere religiøse ledere diskuteret muligheder for at begrænse sekterisk vold og ”tilføre de geopolitiske og økonomiske magtstrukturer både moral og åndelige værdier”, oplyser arrangørerne ifølge Christian Today.

R20 blev grundlagt af Nahdlatul Ulama (NU), som er verdens største muslimske organisation. NU repræsenterer 120 millioner moderate muslimer og over 40 % af Indonesiens befolkning.

Næsten udslettet

Den irakiske kaldæisk-katolske ærkebiskop af Erbil, Bashar Warda, talte til de over 300 religiøse ledere fra hele verden, der var samlet til R20 i Bali. Talen havde overskriften ”The Future of Religious Pluralism: A Warning from Iraq,” oplyser The Christian Post. Ærkebiskoppen understregede, at ”sekterisk vold” er et stort problem i Irak, hvor Islamisk Stat i det seneste årti har dræbt, kidnappet eller fordrevet tusinder af kristne.

”Hvis denne sekteriske vold ikke får en ende, vil der ikke længere være religiøs pluralisme i Irak eller for den sags skyld i Mellemøsten. Den brutale logik er, at der før eller siden ikke længere vil findes nogle minoriteter, som kan dræbes eller forfølges,” sagde Warda.
I de seneste år har NU samarbejdet med den katolske kirke og World Evangelical Alliance (WEA) om fælles udfordringer. Således lykkedes det for nylig WEA og NU at hindre indførelsen af sharia-lovgivning i det vestafrikanske land Gambia, skriver CP.