Kristne udgør den ’største minoritet’ i England

En ny folketælling viser, at kristne ikke længere er i flertal i England og Wales. Alligevel søger mange briter til kirkerne i juletiden. Foto: Tattershall Holy Trinity Church i Lincolnshire, Pixabay.

– Kristne er nu en minoritet i England og Wales for første gang, skrev avisen The Telegraph øverst på hjemmesiden forrige tirsdag.

Andelen af befolkningen i disse to dele af Storbritannien, som beskriver sig selv som kristne, har aldrig været så lav i folketællingenes historie. De tal, London-avisen henviser til, stammer fra en folketælling udført i 2021 af briternes statslige Office of National Statistics.

Stærk nedgang

27,5 millioner briter i England og Wales oplyser, at de er kristne. Dette udgør en andel på 46,2 procent og svarer til en nedgang på 13,1 procentpoint fra 59,3 i 2011. Data fra folketællingen viser, at alle andre religioner har vundet terræn det sidste årti. På trods af nedgangen er kristne alligevel det største trossamfund i disse dele af landet. På andenpladsen kommer dem, som siger, at de ikke har nogen religiøs tro. Deres antal er øget fra 25,2 procent til 37,2 procent, eller 22,2 millioner mennesker.

Søger alligevel kirken

Ærkebiskop Stephen Cottrell i York siger til avisen, at dette ikke kommer som nogen stor overraskelse, selv om det er en udfordring for kirken.

– Men det er vigtigt at huske, at kristendommen er den største bevægelse på jorden, kommenterer han. Britiske humanister mener, at de nye tal bør føre til, at man gennemtænker religionernes rolle i samfundet. Lederen for Humanists UK, Andrew Copson, omtaler udviklingen som «den største demografiske ændring i England og Wales de sidste ti år».

– Ingen andre lande i Europa har et sådant religiøst apparat som os, når det handler om love og offentlig politik, samtidig med at vi har en så stor ikke-religiøs befolkning, siger Copson.

– Vi har lagt den æra bag os, hvor mange næsten automatisk identificerede sig som kristne, erkender ærkebiskoppen af York. ”Men andre undersøgelser viser stadig, at dem, som ikke kalder sig kristne, søger åndelige sandheder og visdom og leveregler, de kan følge,” tilføjer han.

Ærkebiskoppen er dog alligevel sikker på, at millioner af mennesker fortsat vil strømme til kirkerne i julen. Han forventer også, at mange vil have brug for kirkelig bistand til at fylde køleskabene og til at holde varmen i den hårde vinter, vi går i møde.


Artiklen fortsætter efter annoncen: