Tænd lys!

Af Henri Nissen, Ansvarshavende redaktør

I november lå gaderne stadig vintermørke hen i store dele af Danmark. Myndighederne havde som bekendt henstillet, at man ikke brugte julebelysning før december. Og helst så lidt som muligt.

Men vi har brug for lyset her i vinterens mørke. Nogle sidder endda med en lyslampe foran sig for at undgå en vinterdepression. Vi har brug for at opleve denne dejlige lysfest, hvor gaderne bliver smykket op med julebelysning, og selv gnavne danskere hænger lys op i huse og lejligheder, både udvendigt og indvendigt.

Pludselig får vi lyst til at tænde stearinlys og hygge os med gaver og ufornuftig god mad. Vi hører julemelodier og ser sentimentale julefilm, som vi resten af året ville have svært ved at klare. Men for en kort tid åbner vi os for en blidere måde at leve på med bløde og gode værdier. Det er slet ikke så dårligt for folkesundheden. For julefreden gør godt på både krop og sind.

Hvad er grunden til dette skønne lys?

Det var på grund af Jesu fødsel, at man begyndte at fejre jul. Man havde også solhvervs-fejringer i den hedenske tid, fordi lyset fra den 21. december vender, og dagene igen bliver længere. Men med den kristne jul fejrede man, at ikke blot årets gang, men hele verdenshistorien vendte.

Vi fik:

* Fred på jord, som englene sang julenat. Ikke nødvendigvis altid fred for krig og strid mellem mennesker. For Satan og det onde raser ekstra hidsigt i juletiden. Men fred i mennesker, der tager imod det, som Jesus kom med.

* Syndernes forladelse fik vi også på grund af Jesus. Ingen kan bære byrden af skyld og skam uden at blive forkrøblet. Men Jesus giver os denne tilgivelse, hvis vi vil.

* Barmhjertighed – fra Gud lærer os at være barmhjertige overfor hinanden. Det er ikke længere ”øje for øje, tand for tand”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:* Retfærdighed – vi lærte at behandle hinanden retfærdigt. Og selv at leve retfærdigt. Selv konger og andre magthavere måtte underordne sig kongernes konge og lære af hans ord og livsstil.

* Vejledning – får vi dagligt gennem Helligånden – hvis vi ellers vil tage imod og lytte til den indre stemme.

* Mening med livet – gennem Bibelen og specielt Jesu gribende ord forstår vi, hvorfor vi er her, hvad vores opgave er, og hvad vi selv kan gøre for, at livet lykkes.


Artiklen fortsætter efter annoncen:* Fællesskab – du er aldrig alene. Jesus er med hele vejen – i sorg og glæde – indtil verdens ende. Det kristne fællesskab overgår alle andre fællesskaber, hvis vi har Ham med i det. Uvenner, ja selv vores værste fjender, kan blive kære brødre og søstre i troen. Hans ånd forandrer alt.

* Evigt liv kan vi endda se frem til, når vi tror på Jesus. Livet slutter ikke med død og helvede, for dem, der følger Ham. I dødsøjeblikket går vi over fra det begrænsede og besværlige liv her på jorden til et vidunderligt og uendeligt og ubegrænset liv sammen med Faderen og alle de hellige, som gik forud. Vi skal være sammed med Peter, Johannes, Maria Jesu mor, Maria Magdalene, Marta, Lazarus, Zakæus i træet, Markus, Paulus og alle de andre troshelte. Vi skal se vores egne forældre, søskende og gamle venner igen.

Og først og fremmest skal vi møde Jesus, som gjorde det altsammen muligt.

Derfor tænder vi LYS. Vi gør det for at oplyse verden og os selv med det sande lys, som Johannes skriver om i sit evangelium kap. 1,9.


Artiklen fortsætter efter annoncen: