Da Ånden faldt på armensk bygd

Af Jenis av Rana. Færøsk læge og politiker

I efteråret 2021 var jeg på officielt besøg i Moskva. Et intenst besøg med mange møder, bl.a. med repræsentanter for flere eurasiske lande, herunder Armenien.

Omkring år 300 var Armenien den første nation, som proklamerede sig at være kristen. Ud over dette var min viden om Armenien begrænset til den information, jeg havde fået gennem min ven Kim Hartzner’s hjælpearbejde og igennem det verdensomspændende kristne fællesskab FGBMFI, som vi var med i under studietiden i Århus. Der fik vi oplevelser, som har været med til at forme vores kristne liv og virke.

Stifteren af FGBMFI er armenen Demos Shakarian. Jeg vil anbefale dig at læse biografien om hans liv. I dagens klumme vil jeg dele et af de mange undere, bogen er fyldt med. Demos’s familie, og armenere i titusindtal, emigrerede fra Armenien kort før en af verdens største menneskeprogromer startede.

Eneste årsag til denne emigration var gentagne profetiske ord og advarsler, som kristne profeter delte om en forestående udryddelse af armenere. Men beslutningen om emigration tog først rigtigt fart, da gamle Demos, bedstefar til FGBMFI ‘s grundlægger, bøjede sig og inviterede Jesus ind i sit liv. Han kendte det kristne budskab, men stod imod år efter år, selvom Herren gentagne gange kaldte på ham. Men pludselig en dag skete underet, som fuldstændig forvandlede hans liv.

Kristne armenere i Rusland besøgte tit deres slægtninge i Armenien. De færdedes i store karavaner over fjeldene med en af deres patriarker siddende i den forreste vogn. Således var det også denne omtalte dag, da bedstefar Demos, som var et stort navn på de kanter, tog imod. Til lejligheden havde han slagtet gårdens største okse, og stolt satte han sig til bords sammen med den russiske patriarks følge – og sit eget.

Så kom tidspunktet, alle ventede på, da Helligånden ville falde over dem. Da det skete, ville de alle rejse sig, danse af glæde – og starte spisningen.
Men Ånden lod vente på sig, helt til patriarken pludselig rejste sig og så med et gennemtrængende blik på Demos. Dernæst gik han med beslutsomme skridt henimod – og ind i laden. Hele skaren fulgte med og iagttog, da Patriarken kom ud igen, nu med en sæk i hånden.

Sækken havde han fundet skjult under en hvededynge. Ud af sækken tog han tyrens hoved og viste den bestyrtede forsamling, at tyrens ene øje var blindt. Derved afslørede han, at gamle Demos ikke havde ofret Herren et fuldkomment offer, men en okse med en legemsskavank!

“Hvorledes kunne du vide det”, spurgte gamle Demos skælvende? “Det fortalte Gud mig”, svarede patriarken”. Du har længe modstået Guds Ånd, Demos, men i dag kan du ikke modstå længere”. Så pludselig faldt den Hellige Ånd på Demos og alle de tilstedeværende. Jublende og fyldte af Ånden spiste de den store okse overlykkelige over den oplevelse, Herren havde givet dem!


Artiklen fortsætter efter annoncen:Under planlæggelsen af turen til Moskva forsøgte jeg at få lov til at besøge Armenien, og den del, som kaldes Nagorno- Karabakh. Men den “evige” krigssituation forhindrede besøget. Men da vi en aften nød en pragtfuld middag sammen med vores værter, viste det sig “tilfældigvis”, at blandt værterne på den anden side af bordet sad fem indfødte armenere.

Da jeg henrykt fortalte om min kærlighed til det armenske folk, fortalte de om FGBMFI og oplevelsen med gamle Demos, og så ville glæden ingen ende tage. Dybt bevæget rejste den ene af disse, en yngre armensk politiker, sig op og fortalte, at han var opvokset tæt på Kara Kala. Og han tilbød at ledsage mig på en tur til Nagorno, hvor han ville vise mig stedet, hvor Ånden faldt.

Jeg er så taknemmelig til vor Himmelske fader, at Han lod Helligånden falde over Demos denne specielle dag for over 100 år siden. Og for de enorme frugter, dette har haft for det kristne budskab – også i Danmark og på Færøerne.


Artiklen fortsætter efter annoncen:At Ånden faldt over bedstefar Demos gjorde, at han med sin familie immigrerede til Los Angeles, hvor sønnesønnen i 1953 grundlagde Full Gospel Business Men’s Fellowship International, som med sit verdensomspændende kristne arbejde har ført millioner af mennesker til Jesus. Her ser vi endnu et eksempel på, hvad der kan ske, når vi som Guds børn overgiver os i Hans arme!