Reformationstidens kamp mellem tro og politik

Forfatteren til den velskrevne og anmelderroste bog ”Biskoppen og jødeforfølgelserne”, kirkehistorikeren Martin Schwarz Lausten, er nu ude med endnu en inspirerende bog, denne gang om Christian den tredies gesandt Peter Svave og konflikterne mellem tro og politik i 1500-tallets Europa.

Bogen ”Gesandt for Danmarks konge” følger ved hjælp af skriftlige kilder – primært fra Peter Svaves rejser – hvordan den overbevist lutherske konge, Christian den 3. forsøger at holde sig på god fod med den lige så overbevist katolske kejser for det tysk-romerske rige, Karl den 5.

For at kunne dette må han gang på gang klippe en tå og hugge en hæl – og det bliver Peter Svave, der, som kongens gesandt, sættes til at foretage forhandlingerne. Dette fører efterhånden den dybt troende lutherske gesandt ud i svære anfægtelser om, hvorvidt det kan forsvares overfor samvittigheden at lade politik gå forud for troen.

Ud over at skabe et unikt indblik i den rødglødende konflikt mellem katolicismen og lutherdommen på Christian den tredies tid – en konflikt, der resulterede i krig og nemt kunne være blevet enden på den lutherske tro – bringer bogen et realistisk og usminket billede af en tid, der ikke blot bød på evangeliets frigørelse, men også rummede indædt had, religiøs fordømmelse, mindre pæne retoriske virkemidler og direkte dobbeltmoral.

Bl.a. afslører bogen Melanchthons og Bugenhagens – de to store reformationsteologer – interesse for astrologi (jf. s. 300), som dog ikke blev støttet af Luther. Når man læser de skriftlige kilder i bogen, bliver man desuden slået af, hvor langt der er til opfyldelsen af Jesu bøn om, at ”de alle må være ét”.

Således frakender lutheranerne og katolikkerne gang på gang hinanden kristennavnet og beskylder hinanden for at stå i ledtog med Djævelen selv. Deres skriverier lader i grovhed end ikke de værste twitter-skribenter meget tilbage at sige. Og hvad kan man mene om den fromme lutherske konge, når han sørger for at hans halvbror, Frederik, får tildelt først et luthersk og derefter et katolsk bispedømme i Tyskland – det sidste som lutheraner ved proforma at afsværge sig sin lutherske tro?

Bogen er en syntese af historiske fakta og mere fiktive dialoger, hvor forfatteren forestiller sig, hvad der kunne være sket og sagt. For at tydeliggøre, hvad der er hvad, har han valgt at sætte direkte citater fra kilder i kursiv. Alligevel kan det være svært helt at adskille, hvad der er fakta, og hvad der er fiktion, når man gribes af læsningen.

Derudover forventer man objektivitet fra en forsker til forskel fra, hvis det var en skønlitterær forfatter, der skrev en historisk roman. Bogen er imidlertid spændende, oplysende, tankevækkende – og særdeles anbefalelsesværdig.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Martin Schwarz Lausten:
Gesandt for Danmarks konge
392 sider. 299,95 kr.
Kristeligt Dagblads Forlag