Enestående udstilling om Jesu ligklæde i spansk katedral

Udstillingen ’The Mystery Man’ skal senere på verdensturné.

På udstillingen i katedralen i Salamanca kan man se en model af den korsfæstedes ansigt, fremstillet ud fra Torino-klædet.

I den store katedral i universitetsbyen Salamanca i Spanien har der siden oktober 2022 været en enestående udstilling om Torino-klædet, hvor man blandt andet kan se en 3D-figur af den korsfæstede, fremstillet ud fra ligklædet.

Udstillingen hedder ”The Mystery Man”, for Torino-klædet har i århundreder fascineret og forundret både lægfolk og lærde. Det skyldes, at aftrykket på klædet i deltaljer passer på det, vi ud fra Ny Testamente ved om Jesu korsfæstelse. På udstillingen i den enorme katedral kan man læse om klædets lange historie og desuden se en udstilling af blandt andet romerske torturredskaber.

Der er også et helt rum, hvor man kan se Jesus-billeder gennem tiden via et multimedieshow, skriver Jostein Andreassen og Oddvar Søvik fra stiftelsen Torinokledet.no i et indlæg i Dagen.no.

Ilde tilredt krop ligger på en bænk

Jostein Andreassen fra Torinokledet.no er selv ejer af en replika af Jesu ligklæde. Foto: KPK

De to nordmænd fortæller i Dagen.no: ”Til sidst kom vi ind i et helt neutralt rum. Spændt op på væggen var der en god replika af Ligklædet, og der: På en bænk lå en ilde tilredt krop, en ”hyperrealistisk afbildning” af den døde Jesus, som han må have set ud, lige før han blev lagt ind i ligklædet.”
Det har taget spanske kunstnere 15 år at fremstille den realistiske tredimensionelle model ved hjælp af datagrafik ud fra aftrykket på Jesu ligklæde.

Man ser en korsfæstet mand, der er blevet slået og har tegn på dødsstivhed, piskemærker, naglemærker og spydsår. ”Det var meget udtryksfuldt, utrolig stærkt at se, kort og godt en livsoplevelse!” skriver nordmændene.

Meget livagtig

”Både på meget nært hold og på nogle få meters afstand kunne man tro, at dette var en helt ægte død krop.

– Vi så meget tydelige mærker fra piskeslagene af en romersk ”flagrum” på overkroppen. Dem på rygsiden var jo skjult, men den italienske forsker Giulio Fanti har talt i alt 372 af denne type sår. Pisken havde tre remme med blykugler i enderne, som flåede huden op. Det var skræmmende ægte – frygteligt at se og tænke på, at vor egen elskede frelser blev så ilde tilredt!”

På udstillingen ses The Mystery Man, her dækket af et tyndt klæde. Under klædet ligger den korsfæstede med utallige mærker efter piskeslag fra en romersk ”flagrum”, naglemærker i hænder og fødder, et spydsår i siden og andre tegn på tortur.

Udstillingen i Salamanca varer til marts i år. Herefter skal den på verdensturné og vil blandt andet kunne ses i Lissabon, Portugal, og på ”Verdens ungdomsdag” i august 2023. I 2025 kommer The Mystery Man til Rom. De to nordmænd fra Torinokledet.no håber at få udstillingen til Oslo, men der er endnu ingen konkrete planer for verdensturneen på længere sigt.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Derimod vil det ægte Torino-klæde blive fremvist igen i 2025, oplyser Andreassen og Søvik, som opfordrer læserne til at besøge udstillingen i Salamanca.

Torinoklædets planter

Blandt de mange forskere, som har undersøgt Torino-klædet, er botanik-professor Avinoam Danin på The Hebrew University of Jerusalem. Han regnes som den største autoritet, når det gælder Israels flora. Avinoam Danin så ligklædet for første gang i 1998 og opdagede, at der findes aftryk af ​​vilde blomster.

Dermed kunne han bekræfte det, som den tyske forsker Scheuermann og amerikanske Whanger havde fundet tidligere: På ligklædet er der aftryk af planter, der kun vokser omkring Jerusalem – og som blomstrer omkring påsketid.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Torino-klædets historie

I 2022 havde Museum of the Bible i Washington D.C. en stor udstilling om Ligklædet fra Torino. Museets kurator for middelaldermanuskripter, Brian Hyland, fortalte dengang om de utallige forsøg på at datere ligklædet ud fra mange forskellige videnskabelige discipliner.

Udstillingen fortalte også i detaljer om ligklædets rolle gennem historien og indeholdt en lektion om kulstof 14-datering, som var et af midlerne til at afgøre ligklædets alder. Efter testningen af et lille udsnit af ligklædet sidst i det 20. århundrede mente forskerne at kunne afgøre, at ligklædet stammede fra tiden mellem 1260 og 1390 e.Kr. – og dermed ikke kunne være ægte, altså det klæde, som Jesus blev svøbt i efter korsfæstelsen.

Men denne datering har senere vist sig at være helt fejlagtig, fordi det udsnit af klædet, der blev undersøgt, var en del af en lap på det originale klæde.

Se bog om Torino-ligklædet.


Artiklen fortsætter efter annoncen: