Storyteller holder multi-medieforedrag om Markus

Christian Stejskal reciterer Markusevangeliet, mens han spiller violin og viser egne billeder.

Danmark får i februar besøg af den norske kunstner Christian Stejskal, som har lavet sin egen fremførelse af Markusevangeliet, hvor han både reciterer, viser billeder og spiller violin.

Christian Stejskal blev inspireret til forestillingen, efter at han i 2016 hørte om en forestilling, hvor Markusevangeliet blev reciteret udenad. Han fik lyst til at lave en ny version og satte sig for at lære Markusevangeliet udenad. Men det var ikke let, og han opgav i første omgang.

Lærte Markus udenad

Under coranapandemien, hvor alt var lukket ned, tænkte Christian Stejskal, at nu havde han tid til at lære Markusevangeliet udenad. Han gik frem og tilbage i sin lejlighed, mens han øvede sig på bibelteksten.

– At lære Markus er som at bestige et stort bjerg, siger Christian. ”Jeg startede fra begyndelsen og lærte den ene fortælling efter den anden. Jeg gentog den igen og igen,” fortæller Stejskal.

90 fortællinger

Undervejs opdagede han, at Markusevangeliet består af 90 fortællinger eller lignelser.  – Jeg kom i tanke om, at jeg kunne tage et billede til hver fortælling, siger Stejskal. Han har i 12 år boet på en ø i Nilen udenfor Cairo i Egypten. Her har han arbejdet med flere forestillinger, som han har turneret med både i Mellemøsten og i Norden.

Der bor stort set kun bønder med deres husdyr på øen. Det landlige liv gav nordmanden inspiration til billederne, som han skulle tage til bibelteksten. Et af dem viser bønder, som sår i jorden og illustrerer Jesu lignelse om sædemanden. Han har også fotograferet i Israel på nogle af de steder, hvor Jesus vandrede.

Forestillingen

I forestillingen ”Markusevangeliet” reciterer Christian Stejskal evangeliet uden manuskript, samtidig med at han viser sine egne billeder på en stor skærm. Han fremfører også musik i form af egne kompositioner for soloviolin. Forestillingen varer to en halv time incl. pause og omtales som ”en stærk oplevelse”. Stejskal fortæller, at det har været fantastisk at bruge tid på bibelteksten, og at det har været godt at dele den med andre.

– Jeg bevæger mig i kategorien kristen kunst og underholdning. Det er ikke forkyndelse. Men jeg tror på, at Guds ord har effekt. Når man citerer Jesu ord, har det en stærk effekt, siger Christian Stejskal, der er uddannet violinist og har arbejdet ved Den Norske Opera, Trondheim Symfoni orkester og flere andre orkestre. I Egypten har han spillet ved Cairo Opera orkester.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Christian Stejskal kan opleves i bl.a. Odense (22. februar), Hillerød (24. februar) og Ringe (26. februar).