Yngste professor nogensinde med speciale i kirke og samfund

Jeppe Bach Nikolajsens professorrat opgraderer MFs videnskabelige kvalifikationer for arbejdet med mission, etik og luthersk teologi.

44-årige Jeppe Bach Nikolajsen er af et internationalt bedømmelsesudvalg vurderet til at have godt og vel alle kvalifikationer, der kræves for at besidde et professorat.

Fredag den 13. januar blev Jeppe Bach Nikolajsen udnævnt til professor på MF vitenskapelig høyskole i Oslo, som er det største fagmiljø for teologi, religion og samfund i Norden. Han ansættes nu også som professor på Menighedsfakultetet i Aarhus.

Langt over niveau

En international komité bestående af de tre professorer Dr. Arne Rasmusson (Sverige), Dr. Jan-Olav Henriksen (Norge) og Dr. Kirsteen Kim (USA) har efter nøje undersøgelse af Nikolajsens forskning, undervisning, vejledning, formidling og administrative roller vurderet, at han til fulde opfylder kriterierne for at indtræde i et professorat.

”Nikolajsens forskning er original og selvstændig, og hans pædagogiske kompetencer er langt over det niveau, der kræves af en professor. Hans akademiske ledelseserfaring er imponerende”, skriver komitéen i den omfattende bedømmelse. Jeppe Bach Nikolajsen har arbejdet grundigt med forskellige aspekter af kirkens rolle i et pluralistisk samfund.

– Den kirkelige tradition må videreføres, fordi den har vigtige indsigter. Samtidig må vi tage højde for den samfundsmæssige virkelighed i dag. Det indebærer nogle nye teologiske betoninger, når det gælder kirke, etik og mission, skriver Nikolajsen. Han er blevet leder af en nordisk forskningsgruppe, som skal videreudvikle denne forskning.

Nye pejlemærker for mission

Nu har Menighedsfakultetet i Aarhus tre professorer.

– Jeppe Bach Nikolajsen har gennem mange år leveret teologisk forskning, som kiler sig ind i spændingsfeltet mellem akademi, kirke og samfund, fortæller fakultetsleder Thomas Bjerg Mikkelsen.

– Han sætter kontinuerligt nye pejlemærker op for kirkens mission i det senmoderne og pluralistiske samfund, ligesom han udfordrer til etisk stillingtagen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Menighedsfakultetets fornemmeste opgave er at forbinde sund teologi med praksis. Jeppe Bach Nikolajsen leverer på et tårnhøjt niveau og med dyb indlevelse i nutidens kulturer!
Jeppe blev ansat på Menighedsfakultetet i 2007 og er blevet Menighedsfakultetets yngste professor nogensinde.

– Jeppes forskningsarbejde udgør hjertesager for Menighedsfakultetet: Mission, etik og betydningen af luthersk teologi i dag i en folkekirkelig sammenhæng, siger professorer og Akademisk leder Morten Hørning Jensen.