Hverdagstro i hverdagsomgivelser

Børge Haahr Andersen, der indtil sidste år var rektor på Dansk Bibelinstitut, har skrevet en andagtsbog i to bind – et fem minutters læsestykke til hver dag og til hverdag.

Det helt karakteristiske ved bøgerne er, at sproget og temaerne er helt nede på jorden – hvilket bøgernes titel ”Fem minutter ved køkkenbordet” understreger – mens hjertet i dem er i Himlen. Det gælder bl.a., når han tager bøn om helbredelse op og understreger Guds vilje og almagt og vores egen magtesløshed.

Som han skriver ”bøn er hjælpeløshedens og afmagtens sprog” (bind 1, s. 291). Dermed afhænger resultatet af vores bøn hverken af vores magt eller renhed, men af Guds timing. Bogen er skrevet med en vis jysk humor, der fx kommer frem i hans udlægning af 1 Kor 6,19 om, at vores legeme er Helligåndens tempel.

Han fortæller her, hvordan der i hans menighed søndag efter søndag sad en indbrudstyv på en af kirkebænkene. Men en dag kom han og sagde: ”Jeg har så skide dårlig samvittighed. Det er ikke til at holde ud at stjæle længere”, og som Børge Haahr Andersen skriver, ”Helligånden havde overbevist ham om, at kroppen ikke samtidig kan være et tempel for Ånden og bruges til at stjæle fra andre” (bind 1, s. 339).

Men det andagtsstykke og den beretning i bøgerne, som berørte mig dybest, kan findes i bind 2. Her fortæller han om tre unge søstre ”fra kirkens martyrtid i Mellemøsten”, der alle blev dømt til halshugning for deres kristne tros skyld. Inden bødlen svingede øksen, tog de tørklæderne af, så alle kunne se deres udslåede hår.

Dette var for forsamlingen en skændsel, men for de kristne et stærkt vidnesbyrd. For i deres tradition var den eneste gang, andre så deres hår, lige inden bruden gik med sin brudgom ind i brudekamret for at fuldbyrde deres forening: ”De tre søstre sagde dermed til menigheden: Nu går vi ind for at møde vores brudgom. Den ydre virkelighed var den grusomme død. Den indre virkelighed var, at nu skulle de møde deres herre og brudgom” (bind 2, s. 254). Et gribende billede på vores dybeste virkelighed som kristne.

Ønsker du, at dit liv som kristen skal gennemsyre alt i dit liv – også alt det, som ikke lige umiddelbart ser ud til at have en åndelig dimension – så køb disse to bøger, læg dem på køkkenbordet og tag dem frem hver morgen til morgenkaffen eller ved aftensbordet, når du sidder alene og slapper af eller er samlet til søvnig eller stressende morgenmad eller hyggelig, snakkende aftensmad med familien. For Gud kan man møde alle steder og i alle situationer.

Børge Haahr Andersen:
Fem minuter ved køkkenbordet – Bind I + II
384 sider. 299,95 kr. /pr. bind
LogosMedia/Forlagsgruppen Lohse


Artiklen fortsætter efter annoncen: