Må vi holde fri fra at elske?

I Matthæusevangeliet 22:34-46 spørger en lovkyndig farisær Jesus:“Mester, hvad er det største bud i loven,” hvortil Jesus svarer »Du skal elske Herren din Gud af hele dit hjerte og af hele din sjæl og af hele dit sind. Det er det største og det første bud. Men der er et andet, som står lige med det: Du skal elske din næste som dig selv. På de to bud hviler hele loven og profeterne.« Jesus fortæller os med andre ord, at vores fokus skal være: At elske, vores prioritering skal være “det dobbelte kærlighedsbud.”

Når jeg læser denne passage i Bibelen, tænker jeg ofte, at jeg har misset det. Mit fokus er blevet splittet, og jeg er kommet til at leve for ligegyldige ting. Mit formål er måske blevet at bevise mit værd overfor andre mennesker, at arbejde hårdt eller at opleve mest mulig nydelse i livet.

Det kan se forskelligt ud fra menneske til menneske, men noget vi kan vide os sikre på er, at når vores fokus er blevet uklart, har vi misset det dobbelte kærlighedsbud. Det dobbelte kærlighedsbud er simpelt.

Jeg bliver ofte vred, når jeg ser mig selv agere som om, jeg er fritaget fra dette bud. Det kan se ud som, at jeg glemmer at vise min familie ære, fordi jeg er blevet lidt for afslappet i deres selskab, eller måske befinder jeg mig, og det gør vi jo alle engang imellem, i en ualmindelig svær proces. Når jeg har ondt i livet, kan jeg overbevise mig selv om, at jeg må holde fri fra at behandle andre godt.

Det er egentlig en virkelig forståelig overlevelsesmekanisme, men dog en fejlkonklusion, at det hjælper nogen. Hvis blot jeg kan fokusere på mine egne behov, kan jeg sikre min egen trivsel eller hvad? Lad mig lige holde styr på min kærlighed, holde den tæt ind til kroppen, så den ikke bliver taget fra mig.

Men bidrager det til reel trivsel at tænke og agere sådan? Det har jeg aldrig selv oplevet har været tilfældet. Tværtimod har jeg oplevet, at et overdrevent fokus på mig selv bærer en masse dårlig frugt med sig som egoisme, frygt og fravær af generøsitet. Betyder det så, at jeg skal til at anstrenge mig for at leve op til dette bud? Nej, for vi elsker jo, fordi han elskede os først.

Alt dette her kommer fra fællesskab med Gud, og det starter med, at vi tager imod Hans kærlighed. Jeg ved ikke med dig, men jeg vil gerne prøve det af og se, om ikke Hans løfte i Matthæusevangeliet 6:33, “Men søg først Guds rige og hans retfærdighed, så skal alt det andet gives jer i tilgift,” holder stik.