Stor FN-bevilling skal sikre drikkevand til folk i Mykolaiv

Mission10forty har modtaget en bevilling på 3,6 mio. kroner til vandsystemer i den ukrainske storby Mykolaiv.

Maksym Kovalenko, lederen af Mission10fortys arbejde i Mykolaiv, og CEO Kim Hartzner foran et af de to vandsystemer, NGO’en hidtil har etableret i Mykolaiv.

Den danske hjælpeorganisation Mission10forty fik den 28. januar en bevilling fra FN på 3,6 millioner kroner til at etablere yderligere 10 vandsystemer i den ukrainske storby Mykolaiv.

Beløbet er en del af de midler, FN har modtaget fra Det danske Udenrigsministerium til nødhjælp og genopbygning af byen.

NGO med ekspertise

Mission10forty har ekspertisen i at etablere vandsystemer, og NGO’en har med privat finansiering allerede gennemført to dybdeboringer efter vand, samt installeret vandpumper og vandrensningsanlæg, som dagligt leverer rent drikkevand til ca. 8.000 indbyggere i Inhulskyi-distriktet i Mykolaiv.

Byen ligger på frontlinien, men Mission10forty har erfaring til at støtte medarbejderne i byens vandforsyning og kloakhåndtering, som dagligt risikerer deres liv for at reparere beskadiget og ødelagt infrastruktur. Mission10forty har som den eneste danske NGO været til stede i Mykolaiv siden starten af krigen.

”Vi har arbejdet intensivt med de lokale myndigheder med at bringe humanitær hjælp til byen, idet vi har leveret og fordelt i alt 25.000 fødevarepakker til udsatte befolkningsgrupper. Vi er med andre ord ideelt placeret i forhold til at svare på behovene i befolkningen, hvilket vi har bevist siden dagen efter krigsudbruddet, nemlig den 25. februar,” fortæller CEO Kim Hartzner.

Vandvogne hver 3. dag

Hidtil er det meste vand blevet bragt til byen i lastbiler fra byerne Odesa og Kropyvnytskyj, og indbyggerne står ofte i kø i timevis for at modtage lidt vand. Sidste måned blev disse forsyninger drastisk reduceret på grund af brændstofsituationen, så der i dag højst kommer lastbiler med vand hver tredje dag.

Byen har bedt om yderligere 50 vandsystemer. De 10 af disse vandsystemer vil de kommende måneder blive etableret af Mission10forty med den store bevilling fra FN og forsyne yderligere 30.000 mennesker i byen. De seneste fem måneder har Mykolaiv været udsat for næsten daglige missilangreb, som blandt andet har ødelagt al offentlig forsyning af rent drikkevand.

Den tidligere vandforsyning fra Dnipro floden blev ledt ind til byen gennem et vandrør, men det blev ødelagt af fjendtlig beskydning den 12. april 2022. Dermed var byen effektivt afskåret fra forsyning af rent drikkevand. Og da skaderne er sket i ingenmandsland, er det umuligt at reparere vandrøret.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Højeste prioritet

Utilstrækkelig vandforsyning udsætter folk for ekstreme farer: Folk udgør bombemål ved at stå i lange køer. Desuden fryser vandet i de åbne kilder; der udbryder let epidemier; eller vandet forurenes af russerne (uranium), etc. Presset er enormt for at levere vand her og nu for at forhindre en større katastrofe.

Imens nogle indbyggere har kunnet flygte til sikrere områder af Ukraine, er de tilbageværende hovedsageligt ældre og fattige indbyggere, som har svært ved at klare den situation, de befinder sig i. Søndag d. 29 januar rejste Kim Hartzner for ottende gang siden krigsudbruddet til Ukraine for at forberede den store hjælpeindsats med etablering af yderligere vandforsyning.

Mission10forty er støttet af mange hundrede danskere, virksomheder, større fonde og den færøske regering. Senest har FN-organisationen IOM givet en bevilling på 487.000 EUR, som de har fået fra den danske stats bevilling i 2022 på 100 millioner kroner til Mykolaiv og en nærliggende by.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Mission10forty er en international NGO, som er registreret i Danmark og Ukraine, med humanitære programmer i Ukraine, Armenien, Nagorno Karabakh, Afghanistan og Nordkorea. NGO’en opererer i områder, som er svært tilgængelige, og skaffer humanitær hjælp til særligt sårbare befolkningsgrupper.