22.000 indere i fredelig protest mod forfølgelser

Foto: Surinder Kaur

– Vi beder ikke om noget ekstraordinært, fastslog 22.000 kristne indere, som var på gaden i Delhi den 19. februar i en historisk protest mod vold og undertrykkelse.

Det skriver Christianity Today. De indiske kristne er udmattede på grund af nye antikonverteringslove og beskyldninger om illegal proselyt-virksomhed. Kristne bliver drevet ud af deres landsbyer, og mange frygter ødelæggelse af deres ejendom foruden fysisk vold mod dem selv. Mange føler stor vrede mod regeringen, som på grund af passivitet i bedste fald gør disse overgreb mulige – og i værste fald selv ansporer til dem.

I efteråret 2021 omtalte menneskerettighedsgrupper 2021 som det værste år for forfølgelse af kristne i Indiens historie. Billedet er fra en pressekonference i Delhi, hvor tre NGO’er præsenterede en ny faktarapport om de mange angreb mod kristne.

Opråb til regeringen

De 20.000 kristne fra forskellige kirker var samlede i hovedstaden for at kræve forbedringer.

“Denne protest handler grundlæggende om at gøre regeringen opmærksom på den øgede vold mod kristne og vore institutioner. Disse angreb sker uden årsag eller begrundelse,” udtalte Metropolitan Youhanon Mar Demetrios fra Malankara Orthodox Syrian Church i Delhi til CT.

“Vi opfordrer regeringen til at garantere beskyttelse af kristne og deres institutioner. Vi beder ikke om noget ekstraordinært overhovedet.”
Protesterne blev dækket af større indiske nyhedsmedier som Outlook, The Indian Express og YouTube channel India.

Nødråb fra 80 kirker

Tusinder af unge, kirkeledere, menneskeretsaktivister, lærere, advokater, musikere og andre faggrupper fra over 80 kirker og organisationer deltog i arrangementet ved Jantar Mantar. Mange af deltagerne bar hvidt for at symbolisere fred, mens andre bar traditionel påklædning med sorte armbånd som udtryk for protest.

“Denne samling af alle kirkeretningerne handler ikke om at vise muskelstyrke, men det er en enhed, som styrker Guds rige,” fastslog Abraham Mathew fra de indiske kirkers nationale råd.

“Det er et nødråb fra vort folk om, at deres brødre og søstre lider i landdistrikterne. De har ret til at tro på deres Gud, men det bliver indskrænket. Vort eneste håb er at råbe til Gud om hjælp, og det er et højt råb,” tilføjede han.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Lovsang på flere sprog

Kor fra flere menigheder i Delhi samt etniske grupper fra Punjab, Rajasthan, Kerala, Tamil Nadu, North-East states og Chota Nagpur-højsletten sang lovsange og holdt indlæg på forskellige sprog. Mange af disse regionale sprog er nemlig blomstret op i de seneste årtier, takket være bibeloversættelser og uddanelsesprogrammer, som er ledet af missionærer.

Fornægt troen, flyt eller dø

Mange kirkeledere fortalte under demonstrationerne om den barske virkelighed forskellige steder i Indien. Aktivisten Bhupendra Khora fra Chhattisgarh fortalte om undertrykkelsen af kristne gruppe Adivasi i Bastar-regionen. I december 2022 foretog radikale hinduer noget, der opfattes som et koordineret angreb. De gav deres kristne naboer tre muligheder: At fornægte troen, fraflytte deres hjem eller dø.

De kristne, som valgte at blive boende, blev angrebet, deres hjem og kirker blev ødelagt, deres afgrøder blev brændt af, og deres husdyr blev dræbt og fortæret. Disse voldsomme overgreb er blevet bekræftet af utallige undersøgelser. Højesteret har udstedt et direktiv til regeringen i Chhattisgarh om at tilbyde hjælp til de fordrevne i regionens statslige flygtningelejre.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Men flertallet af de fordrevne foretrækker at blive under jorden af frygt for, at myndighederne måske vil tvinge dem til at vende tilbage til deres landsbyer. Nogle vil dog gerne vende tilbage, men først vil de have sikkerhed for politibeskyttelse og retsforfølgelse af deres angribere.

Anti-konverteringslove

Mange kristne i Uttar Pradesh bliver beskyldt for at krænke statens antikonverteringslove. Shivdesh (som kun vil bruge sit fornavn) tilbragte sidste år 20 dage i fængsel på grund af anklager om tvangskonvertering. Også en mand fra Uttar Pradesh fortalte om den vold, han selv og familien blev udsat for, under et pøbelangreb. Senere oplevede de myndighedernes ligegyldighed overfor hændelsen.

Skærtorsdag 2022 blev Evangelical Church of India angrebet under gudstjenesten den 14. april. Siden da er 47 lokale kristne blevet arresteret. Myndighederne i Uttar Pradesh har også rejst anklager mod institutioner som det 113 år gamle Broadwell Christian Hospital; Sam Higginbottom University of Agriculture, Technology and Sciences; og NGO’en World Vision for at have overtrådt anti-konverteringsloven.

Patsy David, en advokat og menneskeretsaktivist fra Uttar Pradesh, fortalte om en usædvanlig sag, hvor regeringen beskyldte en kristen for at have overtrådt antikonverteringslovene – selv om den navngivne person var død over to år tidligere. Misforståelsen får folk til at betvivle de lokale myndigheders undersøgelser og kompetencer, siger han.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Regeringen hører ikke på os,” udtalte han til CT. “Hver gang, der rapporteres om forfølgelser i Uttar Pradesh, kontakter vi myndighederne for kunne gøre noget i sagen og hjælpe de kristne, som rammes. Men vi oplever, at myndighederne fra starten handler imod de kristnes interesser i stedet for at hjælpe dem… Situationen bliver værre dag for dag, så denne forenede fredelige protest er præcis det, der er behov for netop nu.”

Siden Narendra Modi blev premierminister i 2014 har der været stadig flere eksempler på vold og fjendtligheder mod Indiens kristne.