Yogalærer kan ikke genkende kroniks beskrivelse af yoga som New Age

Rie Skårhøj kombinerer yoga med kristen bøn og meditation”. Hun underviser desuden i yoga i Fitness World.

Af CrossYoga instruktør, YouTuber og forfatter Rie Frilund Skårhøj

D. 3. marts var der en kronik om yoga i Udfordringen. En kronik, som jeg desværre må ryste på hovedet af, da den indeholder fejl og fejlfortolkninger.

Jeg er kristen og uddanner kristne yogainstruktører i det, som vi kalder CrossYoga. Jeg har studeret yoga historie og yoga filosofi i dybden, fordi jeg ikke vil være fortaler for en praksis, som peger på andet end Kristus, som verdens frelser. Jeg kunne ikke stå inde for yoga og yogastillinger, hvis de var tilbedelse af Shiva (Hindu gud).

Jeg kunne heller ikke bruge solhilsnen, hvis den virkelig var tilbedelse af solen. Det er fejltolkning at kalde dette for yoga. I det sekulære yoga miljø kender jeg heller ikke yogalærere, som tilbeder Shiva eller Hinduguder. Det er simpelthen for fremmed i et vestligt sekulært miljø.

Forfatteren har tydeligvis ikke prøvet at deltage på et kristent yoga hold! Jeg har aldrig hørt, personligt sagt, ej heller undervist kommende instruktører i det ‘tredje øje’. Jeg bruger heller ikke ord, som ærer hinduguder. Hvorfor skulle jeg det?

Det er en skam, at kronikken fremstiller alt yoga som New Age. Min erfaring er, at mange finder troen på Gud eller møder Guds fred og helbredelse gennem yoga bevægelser, bøn og vejrtrækning. Når yoga samler så mange mennesker i dag, er det så ikke oplagt at være til stede i netop dette miljø med Guds kærlighed?

Følgende logik hører jeg i nogle kirkelige sammenhænge: Stillingerne bliver farlige eller ugudelige, hvis de bruges i yoga. Det ville betyde, at en planke i yoga er farlig, men at den ikke er det, når jeg bruger den i en fitnesstime. Denne type overnaturlig teologi savner jeg bibelske argumenter for.

Med yoga og yoga stillinger er det som med alt andet: Det kan bruges og misbruges. En kniv kan skære et æble over, og kniven kan også dræbe et menneske. Mad, sex, motion mm. er alle gode ting, som også kan misbruges. Det kan kristen musik og lovsang også. Det kan åbne for Guds kraft og det kan manipulere med følelser. Intet Gud har skabt er ‘ondt’ i sig selv. Det afhænger af, hvordan det bruges.

I kristen yoga bruger vi kroppen, og det, de fleste i dag forstår ved ordet yoga: Stræk, styrke, afstressning og sundhed, sammen med bøn, Bibellæsning, meditation og reflektion. Tro er mere og dybere end noget, som kun findes i hovedet og tankerne.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hvis du tør se, hvad CrossYoga er og ikke holde fast i en idé uden bund i virkeligheden, så kig på min youtube kanal: CrossYoga with Rie (og find en yoga video – ikke træning 🙂 www.crossyoga.org

CrossYoga’s teologiske fundament findes her: https://www.crossyoga.org/dk/teologisk-fundament

Svar til Rie Skårhøj

Tak for dit læserbrev. Inden jeg skrev kronikken, undersøgte jeg emnet grundigt. Jeg er godt klar over, at yoga er et ’hot’ emne, især for kristne som dyrker den. Og kristne, som dyrker yoga, er min målgruppe. Jeg skriver for at hjælpe dem, som ikke har nok viden om yoga.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Jeg skriver ikke til dem, som allerede har sat sig ind i, hvad yoga er, og har fundet måder at dyrke det på alligevel. Biblen siger klart i 2. Korinterbrev, 6:17: “Derfor sagde han også: „Gå væk fra dem. Skil jer ud fra dem. Rør ikke noget urent.” Og den øverste Gud siger: ”Jeg vil tage imod jer”.

Bare fordi man skriver Cross foran Yoga, betyder det ikke, at yoga kan være noget kristent. I vores meget rummelige verden møder vi mange ting, som vi skal forholde os til. Som kristne bør vi spørge os selv om, hvor rødderne kommer fra. Rødder bestemmer frugten af, hvad vi dyrker. Ofte ser vi først høsten langt ude i fremtiden, og da er det måske for sent for os at anerkende sandheden, fordi vi allerede har ødelagt os selv og andre, som vi påvirker.

Anne Manning-Pedersen

Læs om Yogo konikken her: https://udfordringen.dk/2023/03/kender-vi-den-skjulte-sandhed-om-yoga/


Artiklen fortsætter efter annoncen: