Christo Redentor Kristus – befrieren

Billedet på forsiden af påske-avisen viser den 38 meter høje Kristus-statue, som er placeret på toppen af det 710 meter høje Corcovado bjerg over Rio de Janeiro i Brasilien.

Da kirkerne i Rio de Janeiro i Brasilien i 1921 begyndte at samle ind til en statue, var der forskellige forslag, fx et stort kors eller en statue af Jesus med en jordglobe i hånden. Man besluttede til sidst, at det skulle være en statue af frelseren med åbne arme for at vise hans kærlighed til mennesker. Først i 1926 begyndte man arbejdet, og den 12. oktober 1931 kunne den store statue indvies.

Kristus-statuen er et meget kendt og populært vartegn for Rio de Janeiro og hele Sydamerika. Det var en fransk billedhugger, Paul Landowski, der formede modellen, som blev opført af en brasiliansk ingeniør, Heitor da Silva Costa, og en fransk ingeniør, Albert Caquot. En rumænsk billedhugger, Gheorghe Leonida, skulpturerede ansigtet.

Statuen er placeret i Tijuca National Park tæt på millionbyen. Man kan enten gå op på det 710 meter høje bjerg eller køre med et lille tandhjulstog. Og har man råd, kan man få en helikoptertur for godt tusind kroner. Monumentet blev faktisk bygget af Skånska Cement, og cementen i fundamentet kommer fra Limhamn ved Malmö. Det yderste lag er lavet af fedtsten. Pave Johannes Paul 2. besøgte stedet den 2. juli 1980. Statuen besøges af 2 mio. turister hvert år.

Utroligt populær

Der er mange forklaringer på, at så mange turister valfarter til statuen. Kristus overhalede bl.a. Frihedsgudinden i New York, da man i 2007 kårede verdens syv nye vidundere. Den kan ses langvejs fra. På nært hold overvælder dens størrelse tilskueren. Den er verdenskendt – optræder ofte i billeder og videoer fra Sydamerika. Den ligger i et naturskønt område. Der er en pragtfuld udsigt over byen Rio med de mange øer.

Men vigtigst er det måske, at den venlige Kristus-figur strækker sine arme ud og velsigner – og hvem har ikke brug for en velsignelse i vores forjagede tid? ”Christo Redentor” hedder statuen på portugisisk, som tales i Brasilien. Det betyder ”Kristus Forløseren”. Det bibelske udtryk ”forløser” betyder én, som befrier; én, som sætter fri.

Den oprindelige betydning er, at Jesus Kristus er frelseren, som befrier den troende fra synd og skyld og giver kraft til at overvinde livets udfordringer, samtidig med at frelseren åbner for Paradis i det evige liv efter døden. På engelsk hedder statuen ”Christ the Redeemer”. Og udtrykket optræder også i Händels Messias, hvor en af de mest elskede arier hedder: I know that my Redeemer liveth. Jeg véd, at min forløser lever.

Thorvaldsens Kristus

Den danske billedhugger Thorvaldsen fremstillede 1819-29 en langt mindre Kristusfigur, som står i Domkirken i København. Det forlyder, at Thorvaldsen først havde fremstillet en modelfigur i gips, hvor Kristus strakte armene opad som en helt, der modtog folkets hyldest. Men gipsen var åbenbart for blød, og armene sank i nattens løb nedad.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Da Thorvaldsen så det, indså han, at sådan skulle hans Kristus fremstilles: Som en, der bøjer sig ned til os. En af indskrifterne lyder: ’’Kom til mig…’ Og en anden: ’Se jeg er med jer alle dage..’. Thorvaldsens Kristus kan i lille format bestilles på Hosianna.dk eller i Café Morgenstjernen, Christiansfeld.