Interesse for mission endte med international karriere

Poul Michael Fanøe er ny økonomichef i ADRA Danmark.

Poul Michael Fanøe har tidligere været ansat af FN og udstationeret i Sudan og Papua New Guinea.

ADRA’s nye økonomichef, der er engageret i Kristent Fællesskab i Rødovre, har mange års international erfaring fra job i FN og COWI. Han har også fungeret som frivillig på NGO-bestyrelsesposter samt i kirkelivet.

Den 61-årige Poul Michael Fanøe fortæller i et interview med ADRA Danmark, at han altid har været optaget af internationale jobs og mission.

Mission i Mellemøsten

Som nybagt student blev han frivillig på en arabisk bibelskole i Mellemøsten og gik fra dør til dør som sælger af kristne bøger til både muslimer og kristne. Det var ikke just en ufarlig beskæftigelse, selvom konfliktniveauet dengang var på et lavere stadie. ”Jeg er ikke en bekymret type,” forklarer Poul Michael.

Ung rådgiver for FN

Som 27-årig og nyuddannet cand.merc. i økonomi og erhvervsøkonomi fik han job som økonomisk rådgiver for FN. Først i Sudan og efterfølgende i Papua New Guinea (PNG). I Sudan arbejdede han med investeringsrådgivning og var tillige FN-observatør på en fødevarekonvoj til det sydlige Sudan. I PNG havde han bl.a. ansvaret for at indføre IT i landets Handels- og industriministerium.

”Jeg oplever meget tydeligt, at Gud er min sikre tilflugt,
når tingene brænder på. Jeg hviler i,
at Jesus også elsker MIG og vil mig og mine det godt.”

Efter seks måneder i PNG rejste Poul Micahel hjem og blev gift med sin Maria.

”PNG var et barskt land at opholde sig i på grund af den høje kriminalitet, men Maria og jeg havde to spændende år dér med gode venner, vi havde mødt sammen. Vores første datter, af tre, var med derovre fra hun var tre uger til seks måneder gammel. Min kone er lige så glad for at være ude i verden som jeg,” fortæller Poul Michael.

Opslidende for familien

FN-jobbet sluttede, og Poul Michael ønskede nu at bosætte sig i Danmark.

”Når man har boet i udlandet, tager det tid at vende hjem – i flere betydninger. Livet havde jo ikke bare flyttet sig for os; dem derhjemme var også nye steder i tilværelsen i forhold til, før vi rejste,” forklarer han.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Poul Michael var dog stadig opsat på at fortsætte i den internationale bane, og de næste 12 år gjorde han karriere i rådgivningsvirksomheden COWI. Undervejs flyttede familien med på et længere ophold i Vietnam. Han betegner det som spændende og gode år, men de over 100 rejsedage om året blev opslidende – ikke mindst for hans familie. Maria, der er uddannet sygeplejerske, var hjemmegående i de fleste år for at få hjemmebasen til at fungere.

Mere end bundlinjen

Poul Michael fik i 2004 mulighed for at arbejde som økonomi- og administrationschef på Copenhagen International School. Siden har han arbejdet i andre almennyttige organisationer samt siddet i bestyrelsen og bevillingsudvalget for Center for Kirkeligt Udviklingsarbejde (tidligere DMRU) og i organisationen Operation Mission (OM).

”De funktioner gav mig en stor respekt for den indsigt og professionalisme, mange NGO’er arbejder med,” fortæller han. Poul Michael begyndte dog både at savne det internationale i sit arbejdsliv og muligheden for at gøre en forskel for udsatte mennesker i det globale Syd. Derfor sagde han sidste år sit job op i den socialøkonomiske virksomhed Incita for at starte i ADRA Danmark i begyndelsen af 2023.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Jeg var på udkig efter en organisation med stærke værdier; et sted hvor fokus ikke er på bundlinjen, men på formålet. Her var det rigtig vigtig for mig, at ADRA har som udtrykt formål at tjene menneskeheden, så alle kan leve, som Gud har til hensigt. At ADRA i Danmark er en mindre organisation, end jeg har arbejdet i før, er jeg ved at vænne mig til,” siger den nye økonomichef med et glimt i øjet.

Jesus, min sikre tilflugt

Poul Michael og Maria er aktive i Højnæskirken i Rødovre, hvor han bl.a. er med i ledelsen, er kasserer og leder gudstjenester. Ægteparret er desuden medarbejdere på OM’s store årlige ’Teenstreet’ konference i Tyskland, hvor de fungerer som oversættere og støtte for unge gruppeledere.

På spørgsmålet om hvilken betydning hans tro har haft for karrieren, svarer Poul Michael: ”Jeg oplever meget tydeligt, at Gud er min sikre tilflugt, når tingene brænder på. Jeg hviler i, at Jesus også elsker MIG og vil mig og mine det godt.”