Løgumkloster fejrer 850 år med statue af ’Stinne mæ æ Biffel’

Stinne som ca. 40-årig med sin store bibel. Hun blev 95 år og døde i 1951. Foto: Preben Jørgensen / Løgumkloster Lokalarkiv.

Lørdag den 20. maj afsløres en bronzeskulptur af ”Stinne mæ æ Biffel” i Løgumkloster.

Skulpturen er samtidig en fødselsdagsgave til Løgumkloster, som fylder 850 år i år. Skulpturen står foran Stinnes sidste bopæl i Vestergade 21. Her fortæller en mindeplade, der blev muret ind i husets pudsede væg i 1974, at ”Her boede Stinne mæ æ Biffel”.

Udfordringen fortalte faktisk om den originale kvinde i påskeavisen 2021. Avisen blev også uddelt i Løgumkloster, og måske har den inspireret til statuen. I hvert fald foreslog den tidligere dyrlæge, amatørskuespiller og forfatter Ole Caspersen i en nytårsklumme, at byen burde rejse et minde for Stinne.

Den idé greb formanden for Andelsvaskeriets mindefond, som donerede det nødvendige til, at der blev anlagt en plads og bestilt en skulptur.

Træskulptur gik til

Det er ikke første gang, at “Stinne mæ æ Biffel” (Kjerstine Andersen) får rejst en statue. En træskulptur stod tidligere i det nordvestlige hjørne af Løgumklosters Markedsplads. Stinne var nemlig også kendt af gøglerne på det årlige ”Kloster Mærken”. Men træet kunne ikke holde til vejr og vind og måtte fjernes i 2018 efter godt 20 år.

Anerkendt skulptør

Den nye bronzeskulptur er skabt af den anerkendte russiske kunstner Serguei Bogouslavski, som nu bor på Amager. Han er kendt for sine autentiske skulpturer. Han har også skabt ”Den unge Andersen på vandretur på Amager,” Christmas Møllers Plads ved H. C. Andersens 200-års fødselsdag i 2005 samt busten af Karen Blixens bror, Thomas Dinesen i Churchillparken i København. Den blev afsløret af selveste Dronning Margrethe.

Indvies af borgmester og Stinnes tiptip-oldebarn

Når Tønders borgmester Jørgen Popp Petersen lørdag den 20. maj afslører skulpturen, får han hjælp af Stinnes tiptip-oldebarn 11-årige Ella.
Kjerstine Andersen fik nemlig i alt fem børn. To døde i ung alder, men de tre overlevende efterlod mange oldebørn, tip-oldebørn og endda tiptipoldebørn.

Krise førte til nyt liv

Det regionale ugeblad JydskeVestkysten skrev midt i maj om skulpturen under overskrifter som: ”Hun var den lokale udgave af Mother Teresa: Nu får ’Stinne mæ æ Biffel’ en skulptur rejst i byen”. En underrubrik lyder:


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Hun gik fra forstanden, hun valgte at følge Jesus og endte med at hjælpe alt og alle.” Forklaringen på det med at ”gå fra forstanden” er, at Stinne som ung kom ind i en stor krise efter mandens død. Hun var en fattig, enlig mor og ventede endnu et barn. Og det blev for meget. Hun blev derfor indlagt på en psykiatrisk afdeling.

Men krisen førte hende til en meget personlig tro på Jesus, som hun brugte resten af sit liv på at fortælle om med både ord og handling. Stinne mæ æ Biffel havde ry for helt uselvisk at træde til, når der var behov for hjælp. Og hun var respekteret af alle, selv om hun nok også var en særling.

Læs ariklen om Stinne Mæ æ Biffel ved at klikke her


Artiklen fortsætter efter annoncen: