Stamcelleforskere omgår regler for aborterede fostre

Amerikanske og britiske forskere har fremstillet en ”embryo-model” ud fra menneskelige fosterceller. Arkivfoto.

Forskere fra USA og UK har ved hjælp af foster-stamceller fremstillet en kunstig menneskelignende ”embryo-model”, som skal gavne den medicinske forskning. Men landvindingen rejser både etiske og juridiske spørgsmål.

De embryolignende strukturer er på de allertidligste stadier af menneskelig udvikling og har hverken hjerte eller hjerne, skrev avisen The Guardian. Forskerne udtaler, at deres indsats kan betyde nye gennembrud i forsøget på at forstå genetiske lidelser og årsagerne til spontane aborter. Men denne milepæl i forskningen rejser mange juridiske og etiske spørgsmål, for hverken USA, Storbritannien eller andre lande har lovgivning på området.

Forsker: Vi ’omprogrammerer stamceller’

Dr. Magdalena Zernicka-Goetz, der er professor i biologi og biologisk ingeniørvidenskab ved CalTech og University of Cambridge, har netop præsenteret holdets forskning på International Society for Stem Cell Research’s årlige møde i Boston. Her forklarede hun, at det handler om at ”skabe menneskelige embryo-lignende modeller ved at omprogrammere [embryonale, red.] stamceller”.

Samtidig understregede professoren overfor CNN, at forskerne ikke fremstiller menneskelige fostre, men derimod ”embryo-modeller, som har stor lighed med menneskelige embryoner”. De syntetiske embryoner, som Zernicka-Goetz og hendes team har udviklet, skal dog forblive i reagensglas. Det er ulovligt at implantere dem i en menneskelig livmoder, oplyser CNN.

Retten til Liv: ’Forskerne omgår 14-dages reglen’

– Problemet er, at man bruger stamceller fra aborterede fostre, fastslår Kerstin Hoffmann fra Retten til Liv.

Den danske forening Retten til Liv tager skarpt afstand fra forskning, der bruger stamceller fra fostre. Det fastslår Kerstin Hoffmann i et svar til Udfordringen, hvor hun forklarer følgende:

”Det fremgår tydeligt af artiklen i The Guardian, at det drejer sig om embryonale stamceller, og at formålet med at tage tidlige stamceller og få dem til at udvikle embryo’er er, at man kun må dyrke det originale embryo, som stamcellerne tages fra, i 14 dage – på denne måde omgår man 14-dages reglen.” Den gældende 14-dages regel for forskning på befrugtede æg bliver altså omgået ved forskernes såkaldte ”omprogrammering”.

Retten til Liv understreger sin holdning til forskning, som bruger embryonale stamceller: ”Uanset hvor ædelt formålet er, krænkes det menneske, der lægger krop til. At denne forskning leger med foster-stamcellernes skaberkraft og udvikler en embryo-model gør bare situationen endnu mere grotesk. Hvis ikke de havde et lille menneskefoster (embryo) at klippe af fra en start, kunne de jo intet skabe.

Det er helt basal medicinsk etik, at intet menneske ufrivilligt skal udsættes for indgreb, der ikke kommer dette menneske selv til gode. Ingen har ret til at ofre en andens liv. Gøres fosteranlægget til et forskningsobjekt, et medikament, et industriprodukt, ringeagter vi menneskelivet og vor egen oprindelse. Et menneskeligt liv må aldrig reduceres til et formål for andre mennesker.”


Artiklen fortsætter efter annoncen: