30 års mission i Albanien

Brødremenighedens Danske Mission kunne lørdag fejre 30 års indsats i Albanien. Dengang startede BDM en søndagsskole i det tidligere ateistiske land.

Under jubilæumsfejringen i Tirana genså Ankjær Poulsen Dena Fortuzi, som han havde undervist i søndagsskolen i 1990’erne.

Lørdag den 17. juni markerede Brødrekirken i Albanien, at det er 30 år siden, de første søndagsskoler blev startet. Brødremenighedens Danske Mission (BDM) har været en central partner fra den første spæde begyndelse. I dag er arbejdet vokset til seks menigheder, der yder en stor social indsats blandt fattige og udsatte.

Brødrekirken ledes i dag af Dena Fortuzi, der som barn kom med i en af de første kristne grupper i Albanien.

På det gamle billede ses missionær Ankjær Poulsen med nogle af børnene fra søndagsskolen i Albanien. Pigen i den lyserøde kjole, Dena Fortuzi, er nu blevet præst og leder af Brødrekirken i Albanien (indsat billede). Privatfoto.

Tro blev tilladt i 1991

– Jeg blev født i et land, der havde været undertrykt af det osmanniske imperium i 500 år (1479-1912), og hvor religioner var blevet afskaffet i årtier af et strengt kommunistisk regime (1941-1991). Men i 1991 blev religionerne endelig tilladt med demokratiets ankomst i Albanien. Og med stor støtte fra BDM og andre kirker og kristne organisationer blev vores kirke startet i Albanien.

Brødrekirken startede i 1993, da daværende generalsekretær i Dansk Europamission og senere missionssekretær i Brødremenighedens Danske Mission Ankjær Poulsen introducerede kristendommen for børnene og de unge. Forinden havde repræsentanter for landets nye demokratiske ledelse bedt danske organisationer om hjælp til at oplære børn og unge i demokrati og kristne værdier.

Hverdagstro uden ikoner

Jubilæet blev markeret med sang, musik og taler. I forreste række ses de danske gæster: BDM’s formand, Jørgen Bøytler, Ankjær Poulsen og hans søn, pastor Niels Hviid fra Gellerup Kirke, der selv var volontør i Albanien i sommeren 1995.

– Det var Ankjær Poulsen, der introducerede mig for Jesus Kristus, fortæller præsten Dena Fortuzi og uddyber:

”Jeg kan stadig høre hans stemme, der forklarer mig, hvad det at tro på Kristus betyder. Helt fra begyndelsen har jeg lært af danske præster og missionærer, der kom til Albanien, at religion ikke er begrænset til søndag morgen, hvor man kysser ikonerne for at blive frelst, men at det er en tro, der udleves i praksis.”

”Helt fra begyndelsen har jeg lært af danske præster og missionærer,
der kom til Albanien, at religion ikke er begrænset til søndag morgen,
hvor man kysser ikonerne for at blive frelst, men at det er en tro, der udleves i praksis.”
Dena Fortuzi

Der var flere danske gæster med til fejringen i Brødrekirken i Tirana. Det var BDM’s formand Jørgen Bøytler, Ankjær Poulsen samt hans søn Niels Hviid, der i dag er sognepræst i Gellerup ved Aarhus og selv har været volontør i Albanien sommeren 1995.

Fakta:

Dena Fortuzi blev ordineret som præst i Brødrekirken i Albanien i september 2022. Kirken består i dag af seks menigheder og har et omfattende socialt arbejde blandt romaer og fattige familier. Ankjær Poulsen var missionssekretær i BDM fra 1994 og kom fra Dansk Europamission, hvor han i 1992 som generalsekretær havde fået en officiel henvendelse fra Albanien om at støtte til børn og unge i Albanien.


Artiklen fortsætter efter annoncen:En ny demokratisk regering ønskede efter årelangt ateistisk diktatur at gennemføre fuld religionsfrihed og gav kirkerne det fulde ansvar for undervisningen.