Tv-prædikanten Pat Robertson er død

Den mangeårige politiske kommentator, prædikant og grundlægger af CBN blev 93 år.

Marion Gordon (Pat) Robertson (1930-2023) var baptistpræst, tv-evangelist, iværksætter og republikansk kommentator.

Grundlæggeren af The Christian Broadcasting Network, Yale-advokaten Pat Robertson, døde i sit hjem i Virginia Beach den 8. juni 2023. Han blev 93 år gammel.

CBN News skriver i et mindeord, at Robertson ud over at være tv-vært gennem mange år også var prædikant, underviser, humanitært engageret og tidligere republikansk præsidentkandidat i USA.

Bøn og politik i 700 Club

Flagskibet blandt CBN’s programmer var The 700 Club, hvor Pat Robertson både bidrog med bøn og politiske kommentarer. Han fortalte, at Gud havde givet ham visionen om at skabe The Christian Broadcasting Network. Pat Robertson grundlagde også et kristent universitet, Regent University, en juridisk tænketank og en international NGO med speciale i katastrofehjælp.

Yale-advokat blev tv-vært

Robertson, hvis oprindelige navn var Marion Gordon Robertson, valgte under indflydelse af sin bror at bruge fornavnet ”Pat” . Som Yale-uddannet advokat og søn af en amerikansk senator, havde Pat Robertson forventet at blive en succesfuld forretningsmand. Men hans liv tog en helt anden drejning i 1950’erne, da han blev en genfødt kristen. Derpå oplevede han, at Gud talte til ham om at gå ind i tv-arbejdet, fortæller han i selvbiografien Shout It From the Housetops.

Med kun 70 $ på lommen købte Pat Robertson i 1960 en forfalden tv-station i Portsmouth, Virginia. Her startede han det, der skulle blive The Christian Broadcasting Network. Siden voksede hans medieimperium, så det nu – på mere end 100 sprog – når ud til hundreder af millioner af mennesker verden over via satellitteknologi.

Kristen indflydelse via tv

Gennem The 700 Club forvandlede Pat Robertson kristent tv blandt andet gennem interviews med militære og politiske ledere som den afdøde Yitzhak Rabin, Israels premierminister, og Jimmy Carter, som dengang var Georgiens guvernør og ville vinde Det Hvide Hus med støtte fra evangeliske kristne. I 1988 stillede Robertson selv op til præsidentposten – og forbløffede den politiske verden med sin andenplads i primærvalget i Iowa.

Til sidst fik han tredjepladsen efter vicepræsident George H.W. Bush og senator Bob Dole. Ved at grundlægge ​​den kristne koalition fik Pat Robertson tusindvis af evangelikale vælgere til at støtte kandidater som George W. Bush og Donald Trump. Han oprettede også American Center for Law and Justice for at sikre trosfrihed.

Pat Robertson blev ordineret som pastor af sydstatsbaptisterne, men han var kendt for en mere karismatisk profil. Således ”profeterede” han forud for valget i 2020, at Trump ville få en anden præsidentperiode. Senere opfordrede han dog Trump til at anerkende nederlaget, skriver Dagen.no.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Operation Blessing

I 1978 startede Par Robertson Operation Blessing, en kristen-baseret humanitær hjælpeorganisation med speciale i katastrofehjælp. NGO’en har leveret hundredvis af millioner pund mad og hjulpet millioner af fattige og trængende mennesker i hele verden. CBN støttede på Robertsons anvisning tusindvis af kirker over hele Central- og Østeuropa, herunder i Ukraine og Rusland.

Han gjorde også indtog i Asien og sikrede udsendelsesaftaler og humanitære indsatser i Kina. Også NGO’en Samaritan’s Purse har nydt godt af Pat Robertsons generøsitet. Pat Robertson efterlader sig hustruen Dede, deres fire børn, 14 børnebørn og 24 oldebørn.