Karin og EXIST hjælper nigerianske prostituerede

Karin Kjærgaard, som er daglig leder af EXIST, fortæller her om det arbejde, som er blevet hendes hjertebarn. Men, som det ofte sker, var det en såkaldt tilfældighed, der førte hende ind i arbejdet.

Karin Kjærgaard arbejder for at hjælpe nigerianske kvinder i København, som er endt i prostitution.

Som ung var Karin aktiv i KFUM & K og kom i Folkekirken. Men på et tidspunkt, hvor hun var på vej til at forlade det kristne fællesskab, mødte hun Pinsekirken:

”Det gjorde et stort indtryk på mig, og jeg blev meget engageret dér. Jeg blev lærer på Mariager Højskole med fokus på sang og musik og kristendomsfag, og de sidste otte år rejste jeg med små teams rundt omkring i verden. Jeg var dér i 16 år. I 1994 flyttede jeg til København, hvor jeg var ansat i Kirken i Kulturcenteret, indtil jeg i 2008 blev ansat i en NGO, som arbejdede med emigrantkirker.”

Mødet med Anne Abok

En kollega her fortalte hende om en nigeriansk kvinde, Anne Abok, som arbejdede med indsatsen mod menneskehandel i Nigeria:

”Jeg kunne mærke, at hende måtte jeg møde. Da jeg skulle besøge hende, ønskede hun, at jeg mødtes med nogle flere, der også arbejder med indsats mod menneskehandel. Så vi lavede en tredages Workshop. Det blev starten til et samarbejde med hendes organisation MeCAHT (Media Coalition & Awareness to Halt Human Trafficking) og et langt venskab, som nu har varet i 13 år.”

Menneskehandel i København

”For 10 år siden spurgte jeg mig selv, hvorfor jeg arbejdede med nigerianske kvinder i Nigeria, når de var lige uden for min hoveddør. Vi gik så i samarbejde med fem lokale kirker i København. Det er Apostelkirken, Eliaskirken, Byens valgmenighed, Kristuskirken og København Vineyard. Sammen åbnede vi Night Light Café, som er en natcafé for nigerianske kvinder i prostitution her i København. Den ligger i Eliaskirken på Vesterbro Torv i København og havde 10-års jubilæum her i april. I Danmark er vi optaget af to ting. Det ene er natcaféen. Der er ca. 30-40 frivillige, som er med til at køre den. I København har vi kun nigerianske kvinder fra Afrika. De er ude om natten, mens de østeuropæiske kvinder er ude om eftermiddagen. Det andet er oplysningsarbejde. Vi ønsker at være med til at oplyse om vores arbejde, fx via sociale medier. Derudover holder vi foredrag, og vi inviterer ind til samtaler og politiske debatter.”

Vejen til Danmark

Karin fortæller, at vejen for de purunge kvinder til Danmark forgår ved, at en ”Mr.-Dollar” kommer til en landsby i Nigeria:

”Han kontakter så lærerne og forældrene og siger, at han har mulighed for at give de unge en gylden fremtid i Europa, at han har relationer, så han kan sørge for, at de kan få et job, tjene gode penge, få en uddannelse, og de kan endda tjene så mange penge, at de kan sende nogle af dem hjem til forældrene. Det er der rigtig mange, der tror på.”

Mange er imidlertid allerede prostituerede, inden de kommer til Danmark: ”Deres fædre eller en onkel har måske misbrugt dem i landsbyen, og så snart de er lidt ældre, siger faren til dem, at de nu må ud af landsbyen for at leve af prostitution, og de skal komme hjem med pengene, de tjener. Så de kvinder, der går på Istedgade, er blevet misbrugt, siden de var store piger.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kristne kvinder

”Nigeria er delt op i to store grupperinger. I den nordlige del bor muslimerne, og i den sydlige de kristne. De kvinder, vi møder i Danmark, kommer fra den kristne del. Jeg er ikke i tvivl om, at den dybeste motivation for prostitution er nød, uvidenhed og mangel på skolegang. Mange af dem, jeg sidder med i natcaféen, kan ikke læse, skrive og regne. Men de kan selvfølgelig tale engelsk, for det kender de hjemmefra”

Kvinderne, som kommer i natcaféen, er derfor ikke uvidende om kristentroen, og troen er da også en integreret del af caféens arbejde:

”Vi plejer at holde en andagt i løbet af natten. Det kan være ved, at vi samler alle omkring et bord og holder en andagt, men det kan også være, at jeg holder en andagt bare med én, som jeg sidder og taler med. Så kan vi sidde og læse i bibelen og bede en bøn. Det er helt afhængigt af situationen, og hvad der er mest naturligt at gøre.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Vejen ud af prostitution

”De kvinder i København, som vælger at komme ud af prostitution, kan komme til et såkaldt safehouse i Nigeria, hvor der så er et rehabiliteringstilbud. Et safehouse er et sted, hvor kvinderne kan være et stykke tid – i alt fra nogle måneder til nogle år, alt efter deres personlige situation. Men der er meget få af dem, som er i Danmark, der ønsker at komme tilbage til Nigeria, hvor alt det dårlige skete for dem. Men de kan ikke blive her, fordi de er her illegalt. Af samme grund forbliver mange i prostitution. De er hele tiden på flugt fra politiet og offentlige myndigheder, og de rejser mest i de nordlige lande, fordi der er betalingen for deres ydelser højest. Men bliver de taget af politiet en nat på Istedgade, bliver de sat i fængsel, og hvis ikke de vil samarbejde, bliver de sendt til Nigeria, fordi de ikke har opholds- og arbejdstilladelse. Hvis de vælger at samarbejde med myndighederne, kan de få ophold på krisecenter i København i ca. 100 dage, en flybillet og økonomisk støtte til en ny start i Nigeria – og så er der mulighed for at komme til at bo på et safehouse.”

Hvad et par ørenringe formår

En kvinde i natcaféen ønskede at komme ud af prostitution, men var bange, fordi hun skyldte en bagmand penge:

”Mens vi talte sammen, sad der en frivillig ved et andet bord. Vi laver sommetider blomster-eller smykkeværksteder, og hun havde siddet og lavet nogle ørenringe. Da vi var færdige med vores samtale, kommer den frivillige hen til bordet og siger: ”Jeg har siddet og betragtet jer, mens I har snakket, og jeg tror, det var en rigtig god snak, I havde. Jeg har lavet de her ørenringe, mens I snakkede. Har du lyst til at få dem?” Det ville hun rigtig gerne og blev meget rørt over det. Så siger den frivillige til hende: ”Må jeg have lov til at sætte dem i dine ører?”. Og det gjorde hun. Netop dér kunne jeg se, at der skete noget med kvinden. Der var en frivillig, som havde siddet og lavet nogle meget smukke ørenringe, og så satte hun dem endda i hendes øre. Det bliver lidt privat, når man gør det. Det er en oplevelse, jeg aldrig vil glemme.”

Et forvandlet liv

En anden oplevelse er fra et safehouse i Nigeria:


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Blessy var kommet i natcaféen i København, og jeg havde lavet mange toasts til hende og givet hende mange kopper te på gaden. Men en nat blev hun taget af politiet og blev sat i fængsel. I de tre dage, hun sad dér, tog hun beslutningen om, at hun vil ud af prostitution. Hun gik i samarbejde med Center mod Menneskehandel og kom til et safehouse. Hende, der leder dette safehouse, mente, det var vigtigt at finde hendes forældre og familie. Det viste sig så, at moren var død, men faren levede. Han ville imidlertid ikke have noget med hende at gøre pga. det liv, hun havde levet. Men lederen af safehouset blev ved med at insistere, og til sidst gav han sig og gik med til at besøge Blessy én gang. Men derefter ville han aldrig mere have noget med hende at gøre. Der sker imidlertid det, at da far og datter møder hinanden i en omfavnelse, bliver de genforenet. Faren hjælper hende efterfølgende med at sætte en lille butik op ved vejen. Da jeg besøger hende to år senere, står hun udenfor sit eget hus. Hun har mødt en rigtig god mand, som hun har giftet sig med og står med sin førstefødte, som hedder Testimony.”

EXIST

– EXIST er et arbejde blandt handlede nigerianske kvinder i Nigeria og i København.

Organisatorisk består EXIST af:

– Daglig leder
– Ca. 80 frivillige i henholdsvis Nigeria og Danmark.
– 5 partnerkirker, der hvert år bidrager med 10.000 til Night Light Café.
– En partnergruppe bestående af to personer fra hver af de fem partnerkirker.
– Bestyrelse på fem personer.
– En fokusgruppe bestående af professionelle indenfor indsatsen mod menneskehandel.
– EXIST-lederteam, som tager ansvar for den daglige ledelse af Night Light Café, kommunikation på sociale medier samt regnskabsføring og revision.