Verden lider af saltmangel

Hvis vi tror, at evangeliet er verdens bedste nyhed, hvorfor har vi så så svært ved at fortælle det til andre?

Dette spørgsmål prøver en veloplagt Rebecca M. Pippert at besvare i bogen ”Salt. Hvordan formidle evangeliet i en forandret verden?” Og forfatteren af klassikeren ”Ud af saltbøssen”, som udkom i 1985, har da også haft travlt med at strø salt i alle verdens kontinenter i de seneste 4 årtier. Det vidner denne inspirerende bog om gennem samtidsanalyser, fokus på vidnerne (os!), evangeliets indhold og metoder til formidling.

Folk tier af frygt

Med stort engagement fortæller Rebecca Pippert om møder med kristne, som har opgivet at vidne om troen, fordi de føler sig dårligt klædt på til opgaven (s. 10). Det handler ofte om uvidenhed om troens indhold, frygt for at fornærme andre mennesker – og frygt for ikke at kunne besvare deres spørgsmål. Men hvis nogen skulle mene, at der er lukkede døre for evangeliet i Europa, har forfatteren den modsatte opfattelse:

Der er frugtbar jord selv i Europa, fastslår hun. Netop nu er det en fantastisk tid for evangeliet, fordi alle muligheder er åbne for os! Også når det gælder de forskellige indvendinger, er der håb og inspiration at hente i bogen.

Svaghed som nøglen

For enhver, som føler sig uduelig til at dele evangeliet, understreger Pippert, at Gud blev menneske. Han lod sig endda føde som en baby. Jesus var fuldt ud menneske og dermed afhængig af sin himmelske Far. Han levede i tro, lydighed og afhængighed af sin Far. Det må vi også gøre. Og så må vi forvente meget fra Gud, fastslår Pippert (s. 71).

Budskabet

Skabelsesberetningen kan hjælpe os til både at forstå, hvem Gud er – og at mennesker er skabt til at leve i fred og harmoni. I denne anden del af bogen kan vi læse, at den store kristne forfatter C. K Chesterton var ateist, da han begyndte at læse. Men synet af en mælkebøtte kom til at bane vej for hans tro. Også de evner, som mennesker har, og det, de brænder for, kan gøre dem åbne for Guds eksistens.

Rebecca Pippert fortæller om en veninde, som er violinist og Bach-entusiast. Hun afviste evangeliet i lang tid. Men Rebecca fik mulighed for at henvise denne musiker til det, Bibelen fortæller om sang og musik, og veninden blev rørt til tårer over at læse om englenes sang julenat – og om Gud, der synger af glæde over sine børn (s. 92, jfr. Zef. 3,17) Herefter spurgte veninden selv, om de ikke kunne læse Bibelen sammen.

Korset – Guds redskab

Menneskers vrede over uretfærdighed i verden kan også være en nøgle for evangeliet. For det onde ramte Jesus. Det var også en uretfærdighed, og korset er Guds løsning på det ondes problem. En kvinde, som var fortvivlet over en abort mange år tidligere, kom til forståelse af, hvad korset betyder:


Artiklen fortsætter efter annoncen:”’…hvis korset viser mig, at jeg har gjort det værst tænkelige – at jeg er ansvarlig for Jesu død – og dét er blevet tilgivet, hvordan kan man så forestille sig, at der er andre synder, der ikke kan tilgives?’ Med tårerne løbende ned over kinderne sagde hun: ’Det er virkelig nåde!’” (s. 121). Disse og mange andre eksempler er både rørende og inspirerende. Og det allerbedste er, at Jesus bliver større for en, mens man læser bogen.

Kærligheden vinder

Det er ikke alle, som ønsker at blive kristne. Men salt er der brug for mere end nogensinde. Vi må bare huske, at Jesus ikke kaldte os til at blive menneskejægere, men derimod menneskefiskere. Evangelisation er ikke nogen aggressiv kampsport!, fastslår Pippert. Med omsorg og interesse for det, der optager vores medmennesker, kan vi lettere bevæge os fra overfladisk snak til de dybere spørgsmål.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Og så skal vi ikke være bange for at udfordre mennesker til at overveje de yderste konsekvenser af deres holdninger. Vel at mærke ikke for at dømme, men for at hjælpe dem videre. Rebecca Pippert er stærk fortaler for åbne bibelstudiegrupper, og det har vist sig at virke, også blandt udsatte. Lederen af en populær bibelstudiegruppe blandt tidligere hjemløse og indsatte fortalte hende:

”I Jesus ser de en, de kan identificere sig med. Myndighederne kan ikke lide ham; de religiøse ledere håner ham, fordi han er født uden for ægteskab; han har ikke noget sted at lægge sig til at sove om aftenen; og han er venner med prostituerede og spedalske. De marginaliserede elsker ham, og han elsker dem.” (s. 218)
Salt er en virkelig inspirerende bog, som fortjener stor udbredelse. Både fordi verden hungrer efter salt – og fordi vi alle har gavn af at blive mindet om, hvor godt det er at høre Jesus til.

Rebecca Manley Pippert: Salt. Hvordan formidle evangeliet i en forandret verden?
256 sider.
249.95 kr. Lohse Forlag.