Afbrænding af Tora og kristen bibel blev opgivet

Ahmed Aush stod med en lighter, men valgte alligevel ikke at afbrænde de hellige bøger foran Israels ambassade i Stockholm. Skærmprint Ynetnews

– Jeg er muslim. Vi brænder ikke bøger, sagde Ahmed Alush, som ellers havde fået tilladelse fra svensk politi til at brænde både den jødiske og den kristne bibel foran Israels ambassade i Stockholm den 15. juli.

Den planlagte afbrænding havde medført store protester, ikke mindst fra Israel. Flere jøder har udtrykt chok over, at Sverige ville tillade afbrænding af de hellige bøger. Den svenske avis Expressen skrev senere, at Ahmed Alush havde angret og derfor ikke gennemførte planen.

–Jeg ville brænde Toraen og Bibelen udenfor Israels ambassade i Stockholm som et svar på afbrændingen af den hellige Koran udenfor Stockholms moské, skal manden have sagt ifølge Expressen.

Kan skabe antisemitisme

Forud for den planlagte afbrænding lød der stærke reaktioner fra blandt andre Israels statsminister:

–Staten Israel tager denne pinlige afgørelse meget seriøst. En sådan afbrænding skader det helligste af det helligste i den jødiske nation. Dette er en skamfuld afgørelse. Vi må respektere hellige bøger i enhver religion, sagde Benjamin Netanyahu. Også præsident Isaac Herzog har på Twitter fordømt tilladelsen til bogafbrændingen, der ifølge ham ikke er et udtryk for ytringsfrihed, men en hadefuld handling.

Israels udenrigsminister, Eli Cohen, antydede, at Israels ambassadør i Sverige måske burde hjemkaldes, hvis ikke bibelbrændingen blev aflyst. Og Israels energiminster, Yisrael Katz, sagde ligeud, at afbrænding af religiøse bøger fremmer antisemitisme og jødehad. Den sefardiske chefrabbiner Yitzhak Yosef sendte et brev til Sveriges konge, Carl Gustaf XVI, hvor han bad kongen gribe ind og forhindre, at Bibelen bliver brændt.

– At trampe på det dybeste og mest sensitive religiøse og kulturelle for folk er det klareste udtryk for, at minoriteter er uvelkomne, fastslog præsident Ariel Muzicant i The European Jewish Congress.