Vandet gik på en Himmelsk Bibelcamping

Lige efter et stort sponsorløb, hvor juniorerne spunsede møgbeskidte rundt i mudderet og samlede 250.000 kr. ind til Hope i Uganda, forsvandt al vand på pladsen. Foto: Jesper Rais

Medens en ”gul mand” fra Glyngøre havde en fest i de franske alper, havde godt 3.500 deltagere en åndelig fest i Horsens. Fornyelsesbevægelsen Dansk Oases største event SommerOase 2023 ramte Bygholm Landbrugsskole, hvor kristne fra hele landet fik beriget deres tro, knyttet venskaber og oplevede Guds nærvær på en unik måde under temaet ”Sammen”.

Deltagerne deltog i undervisning, tjeneste og fællesskab på tværs af alle aldersgrupper og med temaer, der fangede enhver smag fra højskoleundervisning, global mission, meditativ retræte og stilhed, musikinspiration, kreativitet og hoppeborge. Men de største forhåbninger var til at få en nærmere forbindelse til Gud.

Forelsket i boblerne

Udfordringens udsendte fandt tre deltagere på pladsen.

– Jeg blev spurgt om at spille på SommerOase, og så blev vi lidt forelsket i det, fortæller Thomas Zabriskie. Jeg møder ham og hustruen Mia i forteltet. De er med for 14. gang.

– Da ungerne var små, tog vi afsted, fordi der er noget for alle. Børne- og voksenfællesskaber og de samlende fællesskaber på tværs, fortæller Mia. Vi bor med vores egen kirke Fyns Valgmenighed i en menighedslejr i den store lejr. Når vi bor dør om dør med andre menigheder og står sammen i det store telt, og vores børn leger på kryds og tværs, får vi fornemmelse af at være en del af noget større. Vi er ikke bare vores egne små bobler rundt omkring i landet, men én stor familie, fortæller hun.

På spørgsmålet om, hvad de specielt tager med sig i år, svarer Thomas:

– Vi bor i et samfund, som er meget polariseret, der trænger til noget forsoning og måske trænger kirken også til at lære at kunne være uenige uden at være fjender. Vi må vise mere kærlighed til hinanden og se hinanden i øjnene.

– Det var helt vildt i formiddags i bibeltimen, understreger Mia sin mands ord.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Den indiske taler pakkede sig pludselig ind i et tørklæde og spurgte, om vi ville lytte anderledes nu? Prøv lige at tage de rigtige briller på eller pudse dem, du har, så vi kommer væk fra vores egne stereotype tanker og ideer.

– Vi er helt bevægede af at se mennesker, som er blevet forvandlet. Og vi kan selv få lov til at komme ind i et fællesskab med åbne arme, slutter Mia og Thomas Zabriskie.

Selv om det på et tidspunkt kneb med vand fra vandværket, var himlens sluser åbne på flere måder – også i Store Telt. Foto: Jesper Rais

Vandet gik

Frivillige spillede en uvurderlig rolle på SommerOase 2023, ledt af konferencechef Steen Blay Steiner. Hele ugen op til og undervejs arbejdede de bag kulisserne for at sikre, at alt forløb gnidningsløst og gjorde begivenheden uforglemmelig for alle. Vandet spillede dog flere gange et puds. Lige efter et stort sponsorløb, hvor juniorerne spunsede møgbeskidte rundt i mudderet og samlede 250.000 kr. ind til Hope i Uganda, forsvandt al vand på pladsen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Et rør ind til vandværket stod af, og der gik tre timer inden alt var oppe at køre igen, fortæller Steen Blay Steiner.
Der blev lavet knibeøvelser i starten af aftenmødet for at sikre de 3.500 deltagere og 200 dagsgæster mod utilsigtede biologiske udbrud. Medens det levende vand strømmede ned fra scenen gennem lovsang og forkyndelse, fik de mange frivillige styr på hovedvandledningen, og trykket blev lettet i alle ender.

– Vi skulle lige rundt og trække op i alle toiletterne – nogle steder mere end en gang, beretter konferencechefen med et smil, og viser sit nye SommerOase-armbåndfrem. Han måtte nemlig skifte efter toiletrundturen.

Brusebad i Store Telt

– Det våde vejr har gjort, at folk er blevet på pladsen. Havde det været varmt, var mange taget til stranden og så havde vi ikke fået det samme fællesskab. Godt nok kunne man tage brusebad under teltdugen to steder midt i Store Telt de første par aftener. Teltfirmaet var ude 3 gange, inden det var ordentligt lappet. Men nu er det tørt, fortæller han lettet. Han glæder sig også over, at det er lykkedes at få spredt koncerter ud forskellige steder på pladsen.

– Oasetorvet er blevet et sted, der samler folk med hængekøjer, madboder, genbrugsbutik og aktiviteter som tryllekunstner og ansigtsmaling. Næste år drømmer jeg om at få en koncertpianist eller bassist, der spiller en aften i bogcafeen, eller at man kan få sig en ridetur på ponyer. Det skaber liv ikke kun for de voksne i det store telt, drømmer en enormt træt konferencechef.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Resonans til hverdagen

Filip Buff Pedersen kommer i Byens valgmenighed i København. Han startede allerede i ottende klasse på forløberen til SommerOase: Hasseris bibelcamping, og har holdt ved.

– Det er et godt sted at være, hvor du bliver udfordret både på tanke, sjæl og ånd, og så er der et godt fællesskab mellem mennesker, fortæller han. Gennem de forskellige møder og seminarer, han har fulgt, har Filip fundet en resonans med nogle af de ting, han arbejder med i sin hverdag.

– Som kristne er vi sammen om at række ud til det samfund, vi lever og vi bor i, mener han.

Seminarieholder giver rammer

Denne tanke afspejlede sig også i det seminar, Filip Buff Pedersen holdt om FN’s verdensmål set i lyset af den kristne tro.

– Som kristne har vi en forpligtelse til at handle på den uretfærdighed, vi oplever. Men det kan være udfordrende – for hvor skal man begynde, spørger han.

– Verdensmålene giver rammen for lokal handling med global påvirkning. Men vi må få en stærkere viden og teologi om, hvordan vi kan se dem i et kristent perspektiv ved at reflekterer over, hvad Bibelen og kristendommen har at sige om de enkelte verdensmål. Så vil vi begynde at handle og bevæge os på det, mener Filip Buff Pedersen.

Konkrete verdensmål

– En FDF- eller spejdergruppe, genbrugsbutik eller kirke kan tage nogle skridt sammen med verdensmålene ved at identificere nogle behov og så række ud til samfundets aktører for at løse nogle af de udfordringer, vi også har i Danmark, fortæller han. Helt konkret har Filip gennem sit arbejde på CKU (Center for Kirkeligt Udviklingssamarbejde) lavet en verdensmålsandagtsbog, som tager nogle stykker op fra Biblen i forhold til hver enkelt af verdensmålene set i et kristent lys. Så er der nogle spørgsmål, som folk kan reflektere over.

Talentfulde musikere og sangere fra Dansk Oases forskellige menigheder bragte salmer og lovsange til nyt liv. I disse dyrebare øjeblikke følte mange sig forbundet med Gud og oplevede hans kærlighed på et dybere niveau. Foto: Jesper Rais

Kirkesamfund fandt sammen

Dansk Oase har sit udspring i den lutherske tradition og den danske folkekirke, men er ikke bange for at lade sig inspirere af andre kirkesamfund. Undervisningen var centralt placeret, hvor forskellige kirkekulturer delte deres indsigter og erfaringer i Bibelens ord og gerning. Mange kunne berette om livsforvandlende øjeblikke, hvor de fandt trøst, vejledning og en dybere forståelse af deres tro.

Det kæmpe fællesskab var delt op i kirker og grupper rundt på pladsen. Et af højdepunkterne på SommerOase var, når lovsangen løftede taget på det store samlingstelt. Talentfulde musikere og sangere fra Dansk Oases forskellige menigheder bragte salmer og lovsange til nyt liv. I disse dyrebare øjeblikke følte mange sig forbundet med Gud og oplevede hans kærlighed på et dybere niveau.

Bootcamp

SommerOase 2023 i Horsens bragte mennesker sammen i et fællesskab af kærlighed, glæde og tro på deres åndelige rejse. Hjerter blev styrket, nådegaver blev oplært og opmuntret, og håb blev fornyet. Festivalen blev en rejse ind i Guds ord og en oplevelse af fællesskab, der vil stråle i deltagernes hjerter lang tid efter, at teltene er pakket sammen.

Mange forlod lejren med en følelse af taknemmelighed for den berigende oplevelse og med et ønske om at dele den kærlighed og tro, de havde fået, med verden omkring dem. De drog hjem fyldt med inspiration og fornyet tro for at fortsætte den himmelske rejse hjemme i menighederne rundt i landet.