Kronprinsparret var med til at fejre Brødremenighedens 250-års by-jubilæum

Her er Kronprins Frederik på vej ind i Brødremenighedens Kirke fulgt af pastor Jørgen Bøytler. Bagved følger Kronprinsesse Mary sammen med borgmester Knud Erik Langhoff. I kirken deltog omkring 600 deltagere. I alt et par tusinde overværede festlighederne i Christiansfeld.

Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary var inviteret med, da Brødremenigheden sammen med Kolding Kommune søndag fejrede, at menigheden fik lov at bygge den kristne by Christiansfeld for 250 år siden.

Tusindvis af lokale beboere og gæster deltog i festlighederne. Blandt gæsterne var Tysklands og Hollands ambassadører, Haderslevs biskop, politidirektøren, Koldings byrådsmedlemmer, kommunens embedsmænd, arkitekter, museumsfolk, repræsentanter for fonde, handelsstanden, idrætsforeningen, ældsterådet med flere.

Efter de kongeliges ankomst blev der holdt festgudstjeneste i kirken, hvor ca. 600 gæster var samlet. Pastor Jørgen Bøytler bød gæsterne velkommen og sagde bl.a.

– Vi fejrer i dag Brødremenighedens og Christiansfelds 250-års jubilæum. Det er med taknemmelighed og glæde, at byen og menigheden kan markere dagen den 13. august, som er Brødremenighedens stiftelsesdag. Det er velkendt, at Kong Christian VII gav tilladelse til byens etablering i 1771. Siden da har der været bånd knyttet mellem det danske kongehus og Brødremenigheden, noget vi taknemmeligt og ikke uden stolthed ser fortsætte. I dag er Brødremenigheden en integreret del af samfundet. Byen er i fin stand, bl.a. takket være smukke donationer fra flere af vore danske fonde, herunder Realdania A. P. Møller Fonden og Augustinusfonden. Ser vi fremad, er vi optimistiske. Byen er optaget på UNESCOs Verdensarvsliste, noget der kun kunne blive til virkelighed i et tæt samarbejde mellem stat, kommune og Brødremenigheden. Vi glæder os til i de kommende år at udvikle byen, modtage talrige gæster og som Brødremenighed at være dem vi er, en åben, gerne lys og imødekommende menighed, hvor vi ønsker, at alle kan føle sig hjemme i et menneskeligt og åndeligt fællesskab. Dagen i dag minder os om, at ”På Guds velsignelse beror alt” nu og i fremtiden. Tak til Gud og igen, tillykke!” sluttede Bøytler, som derefter holdt en prædiken, hvor han sammenlignede byen med Jerusalem.

– Selv om vi godt ved, at der var mange sociale, økonomiske og politiske faktorer, der førte til opførelsen af Christiansfeld, er det dog tydeligt, at livet i Kristus var grundlaget, sagde han.

Borgmesteren: Byen er et godt forbillede

Borgmester Knud Erik Langhoff (K), Kolding, roste byen som et forbillede for byplanlægning, kvalitet og håndværk, arkitektur, æstetik og design, for bæredygtighed og for fællesskabet.

– Byen bygger på troen på, at alle mennesker er vigtige, og at alle kan bidrage til fællesskabet. Alle har deres del af ansvaret for, at byen bevarer sin puls. At byen lever. Det har Brødremenigheden været med til at sikre gennem tiden. Og det er sket sammen med de andre christiansfeldere uden for menigheden.
Fællesskabet er på en måde blevet byens ånd, sagde borgmesteren.

De kongelige ankommer til festgudstjenesten.

Kongelig byvandring

Efter festgudstjenesten gik Kronprinsparret ud til byens brønd på kirkepladsen. Her gav de sig god tid til at tale med deres værter og vinke til de fremmødte, før de fortsatte til Søstrehuset. Her fik de vist Museum Koldings udstilling om byens historie. I det gode vejr vandrede det kongelige par helt ud til kirkegården Gudsageren, hvor alle gravsten er ens, og hvor mænd og kvinder ligger i hver sin side.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Det gode vejr fortsatte helt indtil parret på sin vandring nåede frem til Brødremenighedens Hotel. Her var samlet 82 indbudte i Kongesalen til frokost. Brødremenigheden er en frimenighed, men lægger sig op ad den evangelisk-lutherske kirke. Bevægelsen kommer fra Herrnhut i Tyskland og er ikke den samme ”brødremenighed”, som den, der findes på Færørerne. Der er 350 medlemmer i Danmark, men på grund af mission er der 6 mio. ude i verden.