Dansk forkynderlov får katolsk præst til at forlade Færøerne

– Den primære grund til, at jeg besluttede at spørge min ærkebiskop i Liverpool om lov til at rejse, er den danske forkynderlov, forklarer præsten Peter Fleetwood. Han er som udenlandsk forkynder blevet ramt af loven, selv om han har fejret søndagsmesser på færørsk. Foto: Mariukirkjan i Tórshavn

For tre år siden ankom Peter Fleetwood fra det engelske ærkebispedømme Liverpool til Færøerne for at blive præst i den katolske menighed i Tórshavn. Men nu har han valgt at forlade embedet på grund af de rigide krav til udenlandske religiøse forkyndere.

Danmark er ikke længere et kristent land, konkluderer præsten ifølge et interview med det katolske netmedie The Pillar. For selv om Peter Fleetwood taler flere sprog, inklusive dansk og lidt færøsk, er bureaukratiet nu blevet for meget for ham.

Mistænkeliggørelse og langtidsplanlægning

Som udenlandsk prædikant må han planlægge det flere måneder i forinden, hvis han skal rejse ud af landet – for han skal nemlig søge om tilladelse til genindrejse. Og hvis han af en eller anden grund ikke når frem på den angivne dato, skal han møde op på den danske ambassade i London for at søge ny indrejsetilladelse.

Men det værste er følelsen af at blive mistænkeliggjort og overvåget af de danske myndigheder, fortæller Peter Fleetwood med henvisning til forkynderloven, der blev indført i 2016 for at hindre udenlandske prædikanter i at opfordre til vold og ekstremisme. I den seneste udgave af Katolsk Orientering oplyser Peter Fleetwood, at der under pandemien var 25-35 deltagere til messen, men nu er der 80-95.

Det er primært indvandrere fra Filippinerne og Polen, foruden nogle indere, afrikanere og latinamerikanere samt nogle få indfødte færinger. Men alligevel er messen blevet fejret på færøsk siden påsken 2021. Peter Fleetwood fejrede sin sidste søndagsmesse i Mariukirkjan i Tórshavn den 20. august.