Ingen massegrave fundet ved katolske skoler i Canada

Der er foregået kulturelle overgreb mod indfødte børn, men der er ingen tegn på folkemord.

Pave Frans har på den katolske kirkes vegne undskyldt overfor de oprindelige grupper og bedt Gud om tilgivelse for det formodede folkemord.

To år efter rædselsberetningerne om påståede massegrave for indfødte børn på skoler over hele Canada har man trods mange udgravninger endnu ikke fundet menneskelige rester, skriver New York Times.

En gruppe af de oprindelige folk, der er kendt som Minegoziibe Anishinabe eller Pine Creek First Nation står for udgravningerne. I løbet af sommeren har de udgravet 14 steder i kælderen i Our Lady of Seven Sorrows Catholic Church nær Pine Creek Residential School i Manitoba uden at finde noget kriminelt.

Opdagelsen af ”anomalier” blev i sin tid foretaget ved hjælp af jordgennemtrængende radar, men den 18. august i år erklærede høvding Derek Nepinak fra Pine Creek Indian Reserve, at der ikke er blevet fundet menneskelige rester. Derek Nepinak håber dog, at der bliver foretaget flere udgravninger for at be- eller afkræfte påstanden om massegrave.

Landesorg og pavelig undskyldning

Påstandene om de mange døde børn begravet på skolerne skabte ellers store protester, og folk strømmede til og lagde blomster ved blandt andet Kamloops skolen i British Colombia. På anmodning fra stammeledere dekreterede premierminister Justin Trudeau, at alle flag på offentlige bygninger skulle flage på halv, og der blev afsat et trecifret millionbeløb til forskning i sagen samt 40 mio. dollars til kompensation til tidligere elever.

Også pave Frans har undskyldt på den katolske kirkes vegne og officielt bedt Gud om tilgivelse for det, der er blevet betegnet som et ”folkemord”.

Skepsis og selverkendelse

Myndighederne har dog hele tiden udtrykt skepsis over for tanken om, at der kunne være tale om så mange forsvundne børn og lige så mange udokumenterede dødsfald. Kostskolerne Pine Creek og Kamloops fandtes over hele Canada, og de blev drevet af regeringen og den katolske kirke fra 1880’erne til slutningen af ​​det 20. århundrede. Eksperter anslår, at 150.000 børn gik i skolerne, hvis erklærede formål var at assimilere børnene fra de oprindelige folk. Og det beklages nu af alle parter i sagen.

”Systemet tvangsadskilte børn fra deres familier i længere perioder og forbød dem at anerkende deres oprindelige arv og kultur eller tale deres egne sprog,” hedder det på hjemmesiden for First Nations and Indigenous Studies ved University of British Columbia.

Kritik af ”folkemordsfornægtere”

En række forfattere, akademikere og politikere har ifølge New York Post udtrykt skepsis overfor påstanden om, at hundreder eller tusinder af børn skulle være begravet på skolen. Efterfølgende er disse skeptikere blevet stemplet som ”folkemordsfornægtere” – selv om mange af dem indrømmer, at forholdene på skolerne ofte var hårde.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Blandt andet tidligere justitsminister for Manitoba James C. McCrae har i et essay påtalt de manglende beviser for de påståede grusomheder. Men han måtte trække sig fra sin stilling i et regeringspanel i maj, fordi hans syn på kostskolerne havde oprørt blandt andre indfødte grupper og andre politikere. Professor Eldon Yellowhorn, som er grundlægger af afdelingen for indfødte studier ved Simon Fraser University i British Columbia og har Blackfoot-sproget som modersmål, sagde sidste år til The New York Post, at han var forsigtig med at bekræfte sandheden af ​​nogle af de mere belastende påstande.

Eldon Yellowhorn fra Blackfoot Nation blev hyret af sandheds- og forsoningskommissionen til at søge efter gravpladser for indfødte børn på kostskolerne.

Eldon Yellowhorn var blevet hyret af Canadas magtfulde sandheds- og forsoningskommission til at søge efter og identificere gravpladser for indfødte børn på kostskolerne. Men han udtalte allerede tidligt i forløbet, at mange af de afdøde, han fandt, var blevet begravet på almindelige kirkegårde, og at det var ikke klart, hvordan de pågældende var døde.