60.000 deltog i den 68. Jerusalem-march

Omkring 60.000 mennesker fra 90 lande deltog onsdag den 4. oktober i den 68. Jerusalem-march. Finland havde over hundrede deltagere, Norge hundrede og Danmark og Sverige deltog med mindre grupper. Fra Færøerne var der to, som medbragte flag. Også et samerflag var med i marchen.

”Vi har fået en varm modtagelse under Jerusalem-marchen. Der har ikke været nogle problemer. Vi har kunnet vise Guds kærlighed til folket. Modtagelsen har været rigtig god,” siger talsmand og vicepræsident David Parsons fra International Christian Embassy Jerusalem (ICEJ) til Udfordringen. Han anslår, at der var omkring 4.000 kristne deltagere i Jerusalem-marchen, og af dem var 2.000 fra ICEJ.

Jerusalems borgmester Moshe Lion deltog i Jerusalem-machen, hvor Danmark, som tidligere år, medbragte banner med teksten ’Israel, you’re not alone’. Foto: Heljä Norberg.

Jerusalems borgermester Moshe Lion var blandt de, som gik forrest i Jerusalem-marchen. ”Vi er meget begejstrede over at byde velkommen til titusinder af marchdeltagere fra 90 lande og hele Israel. Det varmer vore hjerter at se al den kærlighed, som Jerusalem får. Det er opløftende for vores sjæl. God fest og glædelig fejring,” lød ønsket fra borgermesteren til alle, ifølge Israel National News.

Fin fest

”Israel, I er ikke alene, stod der, som det plejer, på det danske banner, som blev båret gennem Jerusalems gader. Finland havde selv musik med i form af en harmonika og guitarer. Sangen, som lød, var

Finske deltagere medbragte harmonika og guitarer og spillede den kendte israelske sang ’Hevenu shalom alechem’ (Vi bringer fred til jer).

«Hevenu shalom alechem» (Vi bringer fred til jer). Det er en sang, som israelerne kender, og både israelske børn og voksne sang med i koret af stemmer. Norge har tidligere været kendt for sine smukke folkedragter i Jerusalem-marchen. I år var der blot en enkelt. Det ser ud til, at der er sket et generationsskifte. Denne gang var der tilsyneladende blot én samlet norsk gruppe synlig i marchen. Tidligere har det været flere.

”Vi er hundrede personer fra Norge. 25 er med i lovsangskoret. Vi er så taknemlige over at kunne være her,” sagde leder Dag Øyvind Juliussen fra den Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem i Norge.

”Kina elsker Israel,” sagde en af deltagerne i Jerusalem-marchen til Radio KAN’s engelsksprogede udsendelse. Det så ud til, at der var mange deltagere fra Asien. Ikke bare Kina, men også Taiwan, var synlige i marchen med ca. hundrede deltagere fra Asien.

I år var der blot en enkelt af de norske deltagere, som bar den norske folkedragt.

”Vi elsker Israel, for fra Israel kommer vor frelse,” sagde en kristen deltager fra Brasilien til Radio KAN. Brasilien har traditionelt haft mange deltagere med i marchen. Parsons anslår antallet af brasilianere til at være mellem 350 og 380 personer. De var dermed den største gruppe. Fiji havde 220, Filippinene hundrede.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Vi kunne nok have haft tre gange flere afrikanere, men det er lidt svært for dem at få visum på grund af frygten for, at de skal blive i Israel og søge arbejde,” sagde Parsons.

Læs også: Margot oplevede kontrasten mellem onsdag og lørdag 

Budskab

Budskabet under ’Ambassadens’ løvhyttefest er hentet fra Salme 47, som fortæller, at Gud er en stor konge over hele jorden. ”Vi ser, at der er krig, inflation og kønspolitik. Vi vil minde om, at Gud er i kontrol overalt. Vi beder folk om at stole på Gud,” siger Parsons.


Artiklen fortsætter efter annoncen:På marchen

Man finder alt fra telefonselskabet Bezeq, flyselskabet El Al og forsikringsselskabet Clalit. Politimusikken spillede og holdt takten. Israel havde udsendt hundrevis af politibetjente for at holde ro og orden. Efter hvad man kunne se, var der kun fredelige folk langs ruten. Mange israelske børn kom med deres forældre til marchruten.

Her fik de flag fra mange lande, og det så fortsat ud til at være et populært samleobjekt. Havde man ikke flag med, kunne man klappe hinandens håndflader, idet man gik forbi. Det var det mange, som gjorde. Langs ruten var der flere stationer, som spillede popmusik så højt, som det lod sig gøre. Ved de stationer var der næppe nogen, som lykkedes med at komme igennem med deres sang eller tale.