Djurslands Efterskole havde 32 elever i Israel under angrebet

Djurslands Efterskole havde et hold med 32 elever og fem medarbejdere i Israel, da Hamas’ angreb ramte Israel lørdag morgen. William Ehmsen, der er forstander på efterskolen, var ikke selv med på turen, men har været tæt involveret i hele processen og har også været flittigt brugt af de danske medier.

”Jeg tog ret hurtigt en beslutning om, at jeg gerne ville være med til at informere om, hvad der foregik, også for at gøre det tydeligt for diverse myndigheder og vores forsikringsselskab, hvordan situationen var,” fortæller William Ehmsen. Allerede lørdag morgen besluttede forstanderen, at eleverne skulle hjem.

”Jeg beslutter ret hurtigt, at de skal hjem, koste hvad det vil. Jeg tager derfor kontakt til forsikringsselskabet, som i første omgang ikke vil hjælpe, så længe udenrigsministeriet ikke har meldt noget ud. Det er de jo i deres gode ret til, men det irriterer mig selvfølgelig lidt. Jeg beslutter, at så må vi selv betale for det, og så må vi tage den (med forsikringsselskabet, red.) bagefter,” siger William Ehmsen.

Det tog lang tid at komme til lufthavnen i Amman i Jordan på grund af trafikpropper forårsaget af de mange mennesker, der var på vej ud af Israel. Alt for lang tid, synes William Ehmsen, der var nervøs for sikkerheden, indtil de var i lufthavnen.

Fremhæver rejseselskab

William Ehmsen lægger ikke skjul på, at det har været en hård omgang, og at han er meget lettet og glad over, at alle nu er hjemme igen. Og så fremhæver han rejseselskabet Unitas.

”Vi har fået al den støtte og opbakning, vi kunne tænke os fra alle i og omkring skolen, og så må jeg bare sige, at jeg har fuldstændig kolossal respekt for Unitas, som har leveret langt mere end, man kunne forvente. Vi har haft et ovenud godt samarbejde, og de har fået ting til at ske, som næsten ikke burde være muligt.”

Skal ikke til Israel igen

Flyet med eleverne landede i Billund Lufthavn natten til onsdag, hvor mange forældre stod klar til at tage imod eleverne. ”Da vi landede i lufthavnen havde vi fået et område, hvor vi kunne være for os selv, og hvor vi kunne snakke med krisepsykologer, som ganske kort sætter nogle gode ord på det hele, og giver os nogle redskaber, som vi kan bruge i den kommende tid,” fortæller William Ehmsen.

I flyet mod Danmark var der elever fra Solgården Efterskole, Djurslands Efterskole og Indre Missions Bibelskole, Børkop Højskole. Stemningen i flyet var god, og der blev blandt andet sunget lovsange på en del af turen.

”Derefter havde vi en lille fællessamling, hvor vi takkede Gud og tog en krammerunde, inden de fleste elever tog med deres forældre hjem.” ”Eleverne er generelt ved godt mod og har det godt. Det er meget forskelligt, hvordan de reagerer. Nogle er meget ængstelige og bange, mens andre bare ryster det af sig – og begge dele er helt ok,” siger William Ehmsen.

På spørgsmålet om, hvorvidt Djurslands Efterskole tager til Israel igen, svarer William Ehmsen uden tøven: ”Vi kommer ikke til Israel i de kommende år, det tør vi simpelthen ikke. Jeg kan ikke fuldstændig udelukke, at vi måske gør det igen engang, men det bliver i hvert fald ikke i de kommende år,” fastslår William Ehmsen.


Artiklen fortsætter efter annoncen: