Her varer julen lidt længere

Frelsens Hærs værested Pakhuset på Christianshavn gør juletiden hyggeligere for gæsterne.

– Vores ønske er at gøre folk glade i hele julemåneden, fortæller Arno Steen Andreasen fra værestedet Pakhuset.

I Wildersgade 66 i København står døren åben hver dag fra kl. 9 til 13.45 for alle, der har behov for det. Udfordringen har talt med Pakhusets leder, Arno Steen Andreasen, om, hvad man gør for brugerne her i juletiden.

Starter i november

– For os begynder det hele allerede i november, fortæller Arno. Mange af de mennesker, vi arbejder med her, er migranter, og det betyder, at det oftest er folk, der er væk fra deres familier, som bor rundt omkring i Europa eller Afrika. Så oftest er advents- og juletiden ret svær for dem. Det er mest mænd, der benytter værestedet. Derfor gør vi meget ud af, at det ikke kun er selve juleaften, det hele drejer sig om, men hele julemåneden. Så i november begynder vi så småt at pynte op sammen med dem, og vi laver forskellige arrangementer. Vi laver også ekstra god mad mindst 2 gange om ugen i julemåneden.

Julegaver

Så har vi en julegave-ordning. Den foregår ikke juleaften, men i løbet af december. Her deler vi forskellige ting ud, som de har brug for, og de får mulighed for at vælge en gave selv. Det er for at glæde dem og for at gøre det hyggeligt – og for at sige, at de ikke kun skal være hos os en bestemt dag for at få en gave. Vi kunne måske nøjes med at holde noget én dag, men vores ønske er at gøre folk glade i julemåneden.

– Hos os foregår alle juletingene i måneden op til juleaften, fortæller Arno. Mange steder har arrangementer juleaften, og det har der også været i Pakhuset. Men vi har oplevet, at folk ikke deltog i det, og derfor er vi gået væk fra det. Mange gør meget for at være noget for folk juleaften, den ene dag om året. Men vores gæster har også brug for nærvær og omsorg d. 25, 26, 27 og alle dage fremover. Så der er vi tilstede for dem.

Blev gladere

Sidste år, da vi gjorde det på denne måde, så vi, at mange af gæsterne ikke var så bedrøvede. Normalt sidder de tit og er meget indadvendte og bedrøvede i juletiden, men det, vi oplevede, var, at når personalet sad og klippe-klistrede eller lavede en dekoration, så kom de ofte og satte sig og var med. Når der skulle bages pebernødder eller andet, så kom de også og var med. Vi begyndte derfor at gøre disse ting i åbningstiden, for vi mærkede, at de var med og gerne ville deltage. De nød også at være med til at pynte juletræet. Så havde vi tre musikarrangementer, bl.a. et gospelarrangement. Og en formiddag kom en af de tidligere brugere og spillede, og det betød så meget for dem. Så vores måde at gøre julen til noget særligt på er, at der sker en hel del ting med masser af hygge, masser af involvering, og de er med hele vejen igennem. Det var bare en fornøjelse at se, hvor opmuntrende det var for brugerne at tage del i juleaktiviteterne.

Blev selv opmuntret

For Arno selv gjorde julemåneden i Pakhuset også en forskel:

– Sidste jul vidste jeg ikke, om jeg havde nogen at holde jul med, siger han. Men der oplevede jeg, at selv hvis jeg ikke havde nogen at være sammen med juleaften, så gjorde det ikke så meget, for jeg havde haft masser af rare, varme øjeblikke sammen med vores gæster i løbet af måneden. Så det med at få en masse gode oplevelser, det fyldte også mig op på den gode måde. Som værested adskiller Pakhuset sig fra andre væresteder ved at være drevet af Frelsens Hær. Folk kommer ikke bevidst, fordi det er Frelsens Hær, men de ser det på den måde, de bliver behandlet på.

Omsorgen vigtig

– Som Frelsens Hær har vi nogle værdinormer, som betyder meget for os, og den måde vi møder folk på, fortæller Arno. Fx er varme en af vores værdinormer i Pakhuset: At vi ikke bare giver den enkelte et måltid mad, men et klap på skulderen, spørger dem, hvordan de har det osv. De føler sig meget velkomne, og at det er et rart sted at være. Så ser de, hvad Frelsens Hær også kan være. De ser, at der er et hjerterum og en accept af, at mennesker er forskellige.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Vi arbejder meget med, hvordan vi skaber den omsorg, de har behov for i hyggesnakken, ved maden og i alt det, vi gør, så de får en oplevelse af, at ”Her er rart at være”. Vi prøver også at hjælpe gæsterne med andet end mad, dvs. også med de praktiske ting. For nylig uddelte vi vinterjakker, støvler og strømper til dem.

Mange af de mennesker, der kommer i Pakhuset, er migranter, der er væk fra deres familier. Så oftest er advents- og juletiden ret svær for dem, fortæller Arno Steen Andreasen.

Opbakning udefra

Pakhuset oplever også, at der er virksomheder, som ringer og spørger, om de kan hjælpe ved at give forskelligt, som de har tilovers. Tøjeksperten har doneret strømper, og en genbrugscentral kom med en bil med tøj og jakker i god kvalitet.

– Disse donationer gør, at vi kan hjælpe de her mennesker med at få tøj på, som ikke er slidt eller har huller, men som gør, at de ser pæne ud og føler sig værdige, siger Arno. Et par nye sko kan være guld værd for en af vore gæster, og et par vinterstøvler er jo en fantastisk gave i den her kolde, våde tid. Pakhuset har typisk mellem 40 og 80 brugere på en almindelig dag, hvor der ikke sker noget specielt. I år har man haft 46% fremgang af brugere. Det er både migranter, hjemløse og enlige mænd.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Varm mad hver dag

– Gæsterne får hver dag gratis buffet med varm mad om morgenen. De fleste danskere vil synes, det er mærkeligt med varm mad om morgenen, siger Arno med et smil. Men gæsterne glæder sig over at få det om morgenen, for så har de også fået varm mad den dag.

– Tidligere havde vi en betalt varm frokost, som kostede 20 kr., men der var ikke så mange, der deltog, så vi tænkte, at der måtte være noget galt og lavede det om til det, vi har nu. Der er nemlig nogle af gæsterne, som er ældre, og som ikke selv laver mad, og de kommer så til os, hvor de ved, at de kan få et varmt måltid, og det er sultne mennesker, der kommer hos os. I Pakhuset er vi primært en fast ansat gruppe, da man arbejder med mange forskellige typer mennesker og skal være klar til at hjælpe og håndtere forskellige situationer og konflikter. Men der er også frivillige, som giver en hånd engang imellem. Pakhuset uddeler i år over 12.000 måltider ud, og behovet stiger år for år, slutter Arno Steen Andreasen.

I Pakhuset på Wildersgade 66 står døren åben hver dag fra kl. 9 til 13.45 for alle, der har behov for det.

Frelsens Hærs julehjælp

Som organisation er Frelsens Hær meget synlig især i juletiden. Man kan se dem stå og synge og spille på Strøget og rundt omkring. Formålet er at samle penge ind til de mange tusinde, som søger julehjælp. I skrivende stund er der allerede 16.500 familier, som har søgt om julehjælp, så behovet for hjælp er meget stort.

Arrangementer i december i Frelsens hær

Rundt omkring i Frelsens Hærs forskellige korps i Danmark tilbyder man forskellige arrangementer. Nogle steder holder man også åbent juleaften. Man kan få nærmere oplysning om arrangementerne gennem Frelsens Hær.


Artiklen fortsætter efter annoncen: