Trosstyrkende bog om Hans Nielsen Hauge

Det er altid trosstyrkende at læse om nogle af kirkehistoriens store skikkelser, og Alv Magnus nye bog, ”Hans Nielsen Hauge. Manden, der forandrede Norge,” er ingen undtagelse.

Hauge havde sit virke i Norge i første del af 1800-tallet. Det var en åndelig, menneskelig og økonomisk fattig tid, og som bondesøn havde han ikke menneskelig set de store muligheder for at gøre sig gældende i et samfund, hvor kun den herskende elite havde indflydelse. Men Hauge fik et afgørende møde med Gud og blev et eksempel på, hvordan Gud kan bruge et ganske almindeligt lille menneske både til åndelig opvækkelse af et folk og til en omvæltning af et samfund.

Trods det at han var så godt som uskolet og kun havde de allermest grundlæggende boglige færdigheder, drev hans åndelige iver ham til at skrive en lang række bøger, ja til at sætte trykkerier i gang. Hans overbevisning var, at Gud havde frelst ham – og frelser mennesker – til tjeneste for Guds riges sag og til medmenneskets bedste. Derfor holdt han sig heller ikke alene til forkyndervirksomheden, men var igangsætter bl.a. på det handelsmæssige område, hvorved han skaffede arbejde til mange og højnede dermed deres levestandard.

Men hans virke – især forkyndervirksomheden – vakte ikke begejstring hos samfundets elite, især ikke hos statskirkens præster og biskopper, hvilket resulterede i utallige anholdelser og et ti-år i fængsel. Det nedbrød hans helbred, men efterlod ham uden nogen form for bitterhed. Sådan fortæller Alv Magnus om Hans Nielsen Hauges liv og virke.

Men han viser også med nogle eksempler, hvordan dette virke forvandlede de mennesker, der kom i berøring med Hauge, og rejste selv de laveste i samfundet op til menneskelig og åndelig modenhed. Det gælder bl.a. kvinderne, der i Hauge-vækkelsen havde en langt mere fremtrædende rolle end i andre samtidige åndelige bevægelser.

Et gribende eksempel på, hvordan et enkelt menneske bliver forvandlet ved evangeliet, er Olai Veinemo, hvis liv ødelægges allerede gennem en særdeles barsk barndom. Som analfabet og alkoholiker havde han ingen fremtid, men efter sin omvendelse og et kraftfuldt møde med Helligånden blev han et stærk vidnesbyrd om Guds forløsende kraft.

Alv Magnus slutter bogen med at stille to spørgsmål: For det første: Hvorfor møder dem, der virkelig brænder for at udbrede evangeliet, så meget modstand fra kirkens egne mænd? Og for det andet: Hvad kan vi lære af Hauges eksempel? Læs bogen og find dine egne svar på spørgsmålene og lad dig af Hauges eksempel tænde i brand for evangeliet.

Alv Magnus: Hans Nielsen Hauge. 392 sider. 299,00 kr
Forlaget Scandinavia


Artiklen fortsætter efter annoncen:Klik på linket for at bestille den på hosianna.dk