Stigning i had-kriminalitet mod Europas kristne

Årsrapporten fra OIDAC beskriver anmeldte hadforbrydelser mod kristne, debat om kristnes ytringsfrihed, når det gælder LGBTQ-relaterede emner samt kriminalisering af bøn mod abortklinikker. Rapporten, der er på engelsk, kan downloades fra nettet.

Angrebene bliver mere ekstreme, og antallet af eksempler på hadkriminalitet mod kristne er øget med 44 procent det seneste år.

Det er konklusionen i den seneste årsrapport fra NGO’en Observatory on Intolerance and Discrimination Against Christians (OIDAC).

Episoder i 30 lande

I rapporten nævnes 749 tilfælde af hadkriminalitet mod kristne i 2022. Der er dog ifølge OIDAC et stort mørketal, fordi mange hændelser af denne art hverken bliver anmeldt eller omtalt i medierne. Rapportens eksempler på hadkriminalitet mod kristne har fundet sted i 30 forskellige europæiske lande. Blandt disse nævnes 38 tilfælde af fysiske overfald, som blandt andet indebar, at tre kristne blev myrdet.

Mellem 2021 og 2022 har der også været en stigning i antallet af brandstiftelser, og stadig flere hadforbrydelser mod kristne begås af radikaliserede personer fra ideologiske, politiske eller religiøse grupperinger.

Drab i spansk kirke

Et af de voldelige overfald fandt sted i januar 2023 i to kirker i Algeciras i det sydlige Spanien. ”Død over de kristne!” og ”Allah er stor!” råbte en 25-årig mand fra Marokko, idet han gik til angreb med en machete. En person blev dræbt og fire – hvoraf en var præst – blev såret ved angrebet.

Kristnes ytringsfrihed

OIDAC advarer blandt andet om, at bøn og samtaler i visse tilfælde kan blive kriminaliseret. Et eksempel på dette er anholdelser af abortmodstandere, som beder uden for abortklinikker, som det er sket i Storbritannien. OIDAC-rapporten nævner også store problemer med religionsfriheden i forbindelse med det russiske angreb på Ukraine. Det fremgår således, at Rusland regelmæssigt har lukket kirker og pågrebet præster. Samtidig foregår der diskrimination af russisk-ortodokse troende i flere europæiske lande.

Mens der foregår stadig mere hadkriminalitet mod kristne i Europa, er de europæiske medier tavse både om problemet i nærområdet og om de langt mere alvorlige overgreb og folkemord mod kristne, som fx. rammer kristne i Nigeria og Armenien. Europæiske institutioner gør heller ikke nok for at løse problemerne, påpeges det i rapporten fra OIDAC.