Frederik åbnede i 2013 en ”kongelig pilgrimsrute” til Israel

Da Frederik X som kronprins besøgte Israel i 2013, var det det første kongelige besøg fra Norden i 906 år.

Kronprins Frederik besøgte holocaustmuseet Yad Vashem i Jerusalem. Her lagde han en krans i rødt og hvidt (øverst). Til højre ses han sammen med direktør Avner Shalev.

Danmarks nye konge, Frederik 10., stod for det første kongelige besøg fra Norden til Israel i 906 år. I 2013 var han som kronprins med til at åbne en kongelig pilgrimsrute til landet, og i 2020 kom også Norges kronprins, Haakon, på besøg i Israel.

Tidligere kronprins Frederik kom til Israel i oktober 2013 for at deltage i 70-års markeringen for det danske folks redning af omkring 7200 af 8000 jøder fra Danmark til Sverige i oktober 1943 under den tyske okkupation. Berlingske Tidende skrev i 2013, at det var første gang, et medlem af kongefamilien aflagde et besøg i staten Israel.

– Det var et historisk besøg. Ingen nordisk konge har besøgt Israel gennem 906 år. Den sidste pilgrimsfærd var den, som Norges konge Sigurd Jorsalfare foretog, skrev den danske korrespondent Richard Oestermann i sine danske erindringer, som udkom i 2014.

I Fødselskirken i Betlehem er der et billede af Olav den Hellige på en af søjlerne. Der findes også et maleri af Kong Knud af Danmark på en søjle.

Alle statsoverhoveder, der besøger Israel, får en rundvisning på Holocaustmuseet. Kronprinsen blev vist rundt af Avner Shalev.

Dansk besøg

Alle statsledere, som kommer til Israel, får obligatorisk omvisning på holocaust-museet Yad Vashem i Jerusalem. Udfordringen fulgte med på omvisningen, da kronprins Frederik André Henrik Christian besøgte Israel i 2013. Værten var museets tidligere direktør Avner Shalev, mens museets kurator Yehudit Shendar fortalte om samlingen.

Frederik så også den danske båd på Yad Vashem. Det er en jagtpram, som blev benyttet til fuglejagt. Den var lille og let at camouflere. Den kunne ikke rumme mere end 4–6 personer, men Richard Oestermann anslog, at ca. 200 jøder, britiske og amerikanske piloter, samt danske modstandsfolk blev reddet med denne pram i løbet af 50 overfarter.

Denne jagtpram, som er udstillet på museet, menes at have reddet 200 jøder, allierede piloter og danske modstandsfolk.

Det var Oestermann, som sørgede for, at prammen fra Gilleleje kom til Yad Vashem, hvor den fortæller en historie til statsmænd og turister.

– Det er som bekendt 70 år siden danske jøder blev reddet fra deportation til Tyskland. De blev reddet af modige og stolte danskere, som vovede at gøre det, og som gjorde det, da det var mest nødvendigt. Det synes jeg er flot, udtalte kronprinsen i 2013. Søndag den 14. januar 2024 blev Frederik Danmarks nye konge.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kongelig turist

Kronprins Frederik fortalte, at han var meget glad for muligheden for at komme til Israel og Jerusalem, og han beskrev det som en stor oplevelse.

– Den norske konge, Sigrud Jorsalfare, badede i Jordanfloden, skrev Torbjørn Greipsland i bogen ”Norske pionerer i sju verdensdeler”.

Danmarks nye konge, Frederik, kørte selv fra Amman i Jordan og krydsede Jordanfloden over Allenbybroen, hvorefter han selv kørte op til Jerusalem.


Artiklen fortsætter efter annoncen:–Hvilket indtryk har De fået af Israel?

– Et begrænset indtryk, men jeg havde mulighed for at køre fra Amman i Jordan over Kong Hussein-broen eller Allenby Bridge, og så selv køre til Jerusalem.
Det, synes jeg, var en oplevelse bare at betragte landskabet og selvfølgelig stå i et område, som er flere tusinde år gammelt. Der er faktisk sket mange rædselsfulde ting rundt omkring i dette område, rent historisk. Det har været et uroligt område, men en kæmpeoplevelse for mig af have mulighed for at være til stede, sagde kronprins Frederik i 2013.