Indien: 80 internt fordrevne kristne fra Manipur døde i krisecentre

Disse tre kristne, Jungpao Touthang, Kaiman Guite og Domkhohoi Haokip, blev dræbt i delstaten Manipur den 9. juni 2023. Foto: Morning Star News, ITLF

Titusindvis af kristne fra Kuki-Zo-stammesamfundet i Indiens nordøstlige delstat Manipur er fortsat fordrevet mere end otte måneder efter begyndelsen af ​​den igangværende vold. I denne periode er mindst 80 personer, inklusive kvinder og børn, døde på grund af mangel på mad, medicin og lægehjælp i midlertidige krisecentre i et af distrikterne.

Det skriver The Christian Post. Konflikten mellem Kuki-Zo og den overvejende hinduistiske majoritet af ​​Meitei-samfundet handler blandt andet om retten til jord. Siden den 3. maj 2023 har konflikten resulteret i mindst 158 ​​dødsfald, og 41.000 Kuki-Zo’er er angiveligt blevet fordrevet.

110 nødhjælpslejre

Mindst 21.000 af de fordrevne bor i mere end 110 nødhjælpslejre i Churachandpur-distriktet, som er domineret af Kuki-Zo-folket. Mary Beth, der arbejder med organisationen Rural Women Upliftment Society i Churachandpur, har fortalt The Christian Post, at mindst 80 fordrevne personer, inklusive kvinder og børn, er døde primært på grund af mangel på speciallæger og vigtig medicin.

Syge og sultne flygtninge

De fleste af disse ofre havde allerede eksisterende lidelser som astma, kræft, nyreproblemer og diabetes, og de havde ikke råd til at flytte til en anden stat, sagde Mary Beth. Hun tilføjede, at regeringens bistand, der kun består af ét tæppe og madras pr. familie, er groft utilstrækkelig til at dække behovene hos de fordrevne familier, der i gennemsnit tæller fire medlemmer hver.

Kuki-Zo-folk er stadig ofre for vold og drab

Volden har også ført til ødelæggelse af over 7.000 Kuki-Zo-hjem og mere end 350 kirker. Nogle Kuki-Zo kvinder blev udsat for gruppevoldtægt.
Den 20. december blev der holdt en massebegravelse for 87 Kuki-Zo’er, der var blevet dræbt i Churachandpur, skriver The Christian Post.

Resolution fra Europa Parlamentet

Delstatsregeringens reaktion på volden er blevet hårdt kritiseret. I juli 2023 vedtog Europa-Parlamentet derfor en resolution, som opfordrede den indiske regering til hurtigst muligt at genoprette freden i Manipur.