Højesteretsdom giver håb for kristne i Pakistan

Mange kristne blev angrebet, og deres hjem, ejendele og kirker blev brændt under muslimske optøjer i Jaranwala i Pakistan den 16. august 2023. Foto: Morning Star News

Angrebene mod en række kirker og kristne hjem den 16. august 2023 i Jaranwala er så mangelfuldt beskrevet i politirapporten, at den er lige til skraldespanden, fastslår Pakistans højesteret, som nu kræver en ny rapport fra Punjab-provinsen.

Højesteret har beordret embedsmændene til at retsforfølge de skyldige og melde tilbage, skriver Christian Daily International-Morning Star News.
Irettesættelsen fra Pakistans højesteret kom den 13. februar, hvor retten beordrede embedsmændene til at indsende en ny rapport inden for 10 dage.

Vil ikke følge Indiens eksempel

Qazi Faez Isa, der er den ledende blandt tre højesteretsdommere, som behandler en selvtægtssag om minoriteters rettigheder og angrebene i Jaranwala, hvor to kristne blev falsk anklaget for at vanhellige Koranen, sagde, at han skammede sig efter at have set rapporten.

”Jeg skammer mig over, at der kun er blevet indsendt 18 klagesedler i sagen inden for de sidste seks måneder,” sagde Isa til en advokat i Punjab. ”Vi bliver ved med at råbe op og begræde ”islamofobi”, uanset hvor vi er i verden. Men hvad gør vi her i Pakistan? Har vi nogensinde tænkt over det? Vil vi følge i Indiens fodspor, hvor minoriteter ikke er sikre?”

Mange kristnes hjem blev nedbrændt under optøjerne i Jaranwala. Foto: Morning Star News

Dommer Isa bemærkede, at rapporten manglede relevante oplysninger blandt andet om antallet af navngivne mistænkte, sagernes status, navnene på de relevante domstole, hvor sagerne blev ført, samt hvilke fremskridt, der er gjort indtil nu. Denne type efterforskning vil bringe politistyrken i vanry, fastslog han, for det ser ikke ud til, at efterforskerne ønsker at straffe de skyldige.

”I stedet ser det ud til, at statens funktionærer også bliver skræmt af de personer, der tager loven i egen hånd, og til tider – fremfor at beskytte ikke-muslimers liv og ejendomme – fremmer gerningsmændenes dagsorden.” Efterforskningslederen har indrømmet, at angrebet blev ledet af aktivister fra det muslimske ekstremistiske parti Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP). Dommer Isa har nu pålagt Punjabs regering at indsende en rapport om genopbygningsarbejdet på kirkebygningerne og kompensation udbetalt til ofrene.

Kristne glæder sig

Flere kirkeledere, blandt andre biskop Azad Marshall, har hilst afgørelsen velkommen og udtrykker, at højesteretsdommerens ordre giver dem ”et vist håb om retfærdighed for de fattige kristne i Jaranwala,” skriver Christian Daily International-Morning Star News.

Pakistan ligger som nr. syv på Open Doors’ 2024 World Watch List over de lande, hvor kristne forfølges mest.


Artiklen fortsætter efter annoncen: